Oxfam en haar partners willen in Turkije en Syrië tegen de 2 miljoen mensen steunen

19 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

De humanitaire noodhulp van Oxfam – lid van het consortium 12-12 – en haar partners in Turkije en Syrië is gericht op de ondersteuning van bijna 2 miljoen mensen, ofwel 10% van de bevolking die door de aardbevingen is getroffen.

Bijna 13 miljoen getroffen personen in Turkije

Oxfam werkt in Turkije nauw samen met tientallen vrouwenorganisaties en coöperaties om de eerste drie jaar tot 1,5 miljoen mensen te kunnen ondersteunen. Onze teams hebben al voedsel, onderdak, dekens en psychologische steun voorzien in enkele van de zwaarst getroffen gebieden, met name in Gaziantep, Hatay en Mardin.

Meryem Aslan, woordvoerster van Oxfam in Turkije, vertelt: “Mensen leven in auto’s, moskeeën, tenten of verdringen zich rond vuren in ijskoude omstandigheden. Noodopvangcentra zitten overvol. Veel mensen willen niet in de getroffen gebieden blijven en honderdduizenden mensen zijn uit de regio geëvacueerd.”

“Onze teams zijn ervaren want ze kwamen al eerder in actie na de aardbeving van 1999, maar nu worden we geconfronteerd met nieuwe uitdagingen om de hulp bij de mensen in nood te krijgen. De wegen zijn verwoest, er zijn duizenden naschokken en de verwoestingen zijn van een ongekende omvang. Het aantal slachtoffers alleen al is hartverscheurend. Lijkzakken om de doden te begraven staan hoog op de lijst van noodzakelijke goederen. In sommige gebieden is de communicatie ook beperkt, wat de hulpverlening belemmert,” zegt ze.   

De aardbeving heeft meer dan 13 miljoen mensen in Turkije getroffen, ofwel één op de zes. Meer dan 12.000 gebouwen zijn verwoest en nog veel meer staan op instorten.

© Tineke D’haese/Oxfam

Ali, een vader van vier kinderen uit Gaziantep, vertelt hoe zijn familie de aardbeving heeft beleefd:  “We waren zo bang. Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had. Toen ik naar de muren keek had ik het gevoel dat ze op me afkwamen.”

Immense humanitaire noden in Syrië

In Syrië heeft de aardbeving aan meer dan 5.000 mensen het leven gekost en duizenden anderen zijn gewond geraakt.  De steden Aleppo, Latakia, Hama en Idlib werden zwaar getroffen, ook door diverse hevige naschokken.

Abdelkader Dabbagh, regiomanager van Aleppo voor Oxfam in Syrië:  “De aardbeving heeft een land dat al verscheurd is door conflicten door elkaar geschud. Mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd, zitten in ijzige temperaturen vast en weten niet waar ze hun volgende maaltijd kunnen vinden. Ons team werkt samen met andere humanitaire organisaties om de overlevenden van drinkbaar water en hygiënepakketten te voorzien.”

Samen met haar partners heeft Oxfam ook geholpen bij de veiligheidscontroles van 220 gebouwen en is begonnen met het repareren van waterkranen en toiletten voor meer dan 1.000 slachtoffers. In de komende zes maanden wil Oxfam meer dan 300.000 mensen kunnen bijstaan.

Moutaz Adham is directeur van Oxfam in Syrië: “Dit is niets nieuws voor Syriërs. Wij beleven nog steeds de verschrikkingen van meer dan twaalf jaar conflict. Daar komt nog bij dat we nog steeds kampen met een jarenlange chronische onderfinanciering, torenhoge inflatie en brandstoftekorten.”

Oxfam roept de internationale gemeenschap op om de dringende behoeften van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië aan te pakken en de hulpverlening in beide landen te vergemakkelijken. Ook moet er een langetermijnplan komen om de overlevenden te ondersteunen bij hun inspanningen tot herstel.

Watervoorziening door Oxfam in de ruïnes van Aleppo – © Islam Mardini/ Oxfam

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Consortium 12-12: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.