12-12 publiceert een nieuw rapport Syrië-Turkije

6 september 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

In een nieuw rapport doen de zeven organisaties van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties verslag van hun acties in Syrië en Turkije. Deze waren mede mogelijk dankzij de giften die ingezameld worden door de oproep van Consortium 12-12. De oproep werd eind juli 2023 afgesloten en bracht ruim 16,5 miljoen euro op.

Naast directe getuigenissen van slachtoffers en hulpverleners, geeft het rapport een overzicht van de concrete acties en resultaten van de lidorganisaties van Consortium 12-12.

Meer dan zes maanden na de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn nog steeds miljoenen mensen aangewezen op broodnodige hulp. Velen verloren niet alleen hun huis, maar ook hun inkomensbron doordat winkels, kantoren en bedrijven vernield werden. De weg naar herstel is immens door de omvang van de ramp en zal meerdere jaren duren. Tot op de dag van vandaag hebben mensen in de getroffen gebieden nog altijd bijstand nodig op het gebied van voeding, schoon water, sanitaire voorzieningen, onderdak en levensonderhoud. Daarnaast zijn de gevolgen voor de geestelijke gezondheid niet te onderschatten. Miljoenen mensen worstelen met emotioneel leed na het verlies van hun dierbaren, hun hele hebben en houden, en hun broodwinning.

Onze lidorganisaties zetten hun hulpacties in Syrië en Turkije verder. Wie hen wil steunen en van fiscale aftrekbaarheid blijven genieten, kan dat doen door een gift over te maken op hun bankrekeningen en via hun websites: Caritas InternationalDokters van de WereldHandicap International BelgiëOxfam België, Plan International BelgiëRode Kruis VlaanderenCroix Rouge de Belgique, en UNICEF België. Nieuwe giften aan Consortium 12-12 zijn niet meer fiscaal aftrekbaar.

Een volledig overzicht van het gebruik van de giften is hier beschikbaar.

Het Consortium 12-12 bedankt iedere donor van harte voor de getoonde solidariteit.

Foto: Een arts van de Syrisch Arabische Rode Halve Maan controleert Mohammed’s bloeddruk tijdens een opvolgbezoek in juli 2023, Lattakia © Syrische Arabische Rode Halve Maan