Syrië – Turkije 12-12

NOODHULP VOOR DE SLACHTOFFERS VAN DE AARDBEVINGEN

Datum van publicatie : 12 februari 2023 Sluitingsdatum : 31 juli 2023 Afgesloten

Opgehaald bedrag : 16.537.034 €

E-mailing du Consortium 12-12

Brussel, 12 februari 2023 - Sinds de zware aardbevingen die maandag 6 februari het grensgebied tussen Syrië en Turkije troffen, is het dodental blijven stijgen tot het hallucinante cijfer van 25.000 doden en is de behoefte aan hulp voor vele uizenden overlevenden toegenomen.

Geconfronteerd met deze noodsituatie deed het 12-12 Consortium een oproep tot solidariteit om financiële steun in te zamelen voor de financiering van de activiteiten van de 7 lidorganisaties die noodhulp voor de slachtoffers organiseren in de getroffen gebieden.

De 7 leden van het Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, de Rode Kruis, Plan International België en UNICEF België) slaan de handen in elkaar.

“Er is dringend hulp nodig, op zowel korte als lange termijn.  Daarom roepen we iedereen op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp. Het gekende rekeningnummer 12-12 is sinds vandaag geopend voor de slachtoffers in Turkije en Syrië”, zegt 12-12 Coördinator Gilles Van Moortel.

Het dodental is enorm en zal waarschijnlijk nog toenemen. Intussen moet noodhulp worden verleend aan de getroffen bevolking. Het gaat om meer dan 85.000 gewonden, maar ook om honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen die midden in de winter dakloos zijn. 1,3 miljoen mensen zijn ontheemd.  Hoewel er in Syrië minder doden zijn gevallen dan in Turkije, wordt de situatie in dit gebied verergerd door de oorlog. Daar zijn al 4,1 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp als gevolg van het conflict.

Op korte termijn zetten de 12-12 leden alles in het werk om zoveel mogelijk levens te redden, mensen helpen overleven via de verdeling van zuiver water, dekens, beschuttingsmateriaal, voeding, vaccinatie en basisgezondheidszorg bescherming en opvang van alleenstaande kinderen.

Op langere termijn komt daar ook nog de heropstart van het onderwijs en de verstrekking van psychosociale trauma behandeling bij alsook de fysieke heropbouw van ziekenhuizen, scholen, woningen.

In beide landen, werken de 12-12 organisaties samen met bestaande netwerken en lokale NGO’s

Het Consortium 12-12 en de lidorganisaties danken alle donateurs: particulieren, overheden (steden en gemeenten, provincies, regio’s…), bedrijven en alle sectoren (cultuur, onderwijs…) alsook alle andere spontane initiatieven die de actie Syrië-Turkije 12-12 steunen.

Consortium 12-12 is ook alle Vlaamse en Franstalige media enorm dankbaar, alsook de mediaregies en de vele andere partners. Dankzij hun gezamenlijke acties en de mobilisatie van hun teams werd deze oproep vanaf het lanceren in de schijnwerpers gezet en in het bijzonder op de solidariteitsdag van 6 maart 2023. Dankzij deze steun kreeg de actie alle nodige zichtbaarheid om het publiek te sensibiliseren en te mobiliseren.