Oproep 12-12 “Aardbeving Syrië-Turkije“: Nieuwe stand van de rekening: 6,4 miljoen Euro

21 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

BRUSSEL, 21 februari 2023 – De teller van de campagne “Aardbeving Syrië-Turkije” van Consortium 12-12 staat momenteel op 6.427.188 Euro. De twee nieuwe aardbevingen van gisteren maken de noden op het terrein nog groter.

“De solidariteit voor de slachtoffers van deze verschrikkelijke ramp wordt duidelijk verdergezet.”, zegt Gilles Van Moortel, Coördinator van het 12-12 consortium. “Dankzij deze steun zullen de hulporganisaties hun operaties in Turkije en Syrië verder kunnen opschalen in de grensregio tussen Turkije en Syrië. Deze regio werd maandag 20 februari opnieuw getroffen door twee aardbevingen”.

De lidorganisaties van het Belgisch Consortium voor noodhulpsituaties zijn hard aan het werk in de getroffen regio en leveren de nodige humanitaire hulp (zie overzicht in de bijlage *):

Caritas International : Turkije en Syrië. De teams zorgen voor de verdeling van maaltijden, kleding, matrassen, dekens, zuiver water, wasproducten, keukenmateriaal, onderdak en bescherming van kwetsbare personen.

Dokters van de Wereld: Turkije en Syrië. De teams staan in voor de verdeling van medisch materiaal en verstrekking van eerste hulp, medische zorg, psychosociale bijstand en de bescherming van kwetsbare groepen.

Handicap International: Syrië. De teams zorgen voor Eerste hulp, rehabilitatie, psychosociale bijstand, sanitaire voorzieningen, verdeling van Hygiëne kits en de bescherming van kwetsbare personen.

Oxfam-België: Turkije en Syrië.  De teams zorgen voor voedsel, dekens, onderdak, zuiver water, bescherming en psychologische steun.

Plan International Belgium: Syrië.  De teams ter plaatse zorgen voor de verdeling van Medisch materiaal, Psychosociale bijstand en hulp aan kwetsbare groepen.

Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-Rouge de Belgique: Turkije en Syrië. De teams ter plaatse staan in voor de verstrekking van gezondheidszorg, voedsel, therapeutische voeding, zuiver water, hygiëne kits, psychosociale bijstand, onderdak en hulpgoederen, het opsporen van vermisten en het herenigen met familie.

UNICEF België: Actief in Turkije en Syrië. De teams verdelen dekens en kledingpakketten, zuiver water, medische zorg, therapeutische voeding en verstrekken psychosociale bijstand, hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen met inbegrip van het opsporen en herenigen van alleenstaande kinderen en het opstarten van noodonderwijs.

“Het dusver ingezamelde bedrag is heel bemoedigend. We zijn het publiek, berdijven, de media en de overheden die onze oproep steunen in een soms moeilijke economische context, heel dankbaar.”, zegt Gilles Van Moortel.   “Deze solidariteit moet worden verdergezet.  De hulporganisaties zijn helaas nog niet aan het einde van hun opdracht.  Vele miljoenen mannen, vrouwen en kinderen ondergingen 4 aardbevingen op 2 weken tijd.  Zij hebben alles nodig en zeker onze hulp.”

De oproep van 12-12 startte op 12 februari en loopt tot 31 juli 2023. Elke gift die tijdens deze periode wordt gedaan voor een minimumbedrag van 40 euro, geeft u recht op een fiscaal attest volgend jaar, in 2024.

Giften blijven welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be

De oproep “Aardbeving Syrïe-Turkije” kan rekenen op de steun van volgende media en regies: VRT, DPG, SBS, RTL, RTBF, LN24, LN-Radio, N-Group, Fun Radio, Groupe Rossel, Sud Media, AB3, Roularta, JC Decaux , Clear Channel en Transfer.