Indonesië 12-12

Aardbeving en tsunami in Sulawesi, Indonesië

Startdatum : 1 oktober 2018 Einddatum : 31 december 2018 Afgesloten

Opgehaald bedrag : 2.601.282 €

E-mailing du Consortium 12-12

Op 28 september 2018 werd het noorden van het eiland Sulawesi in Indonesië getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter en door de daarop volgende tsunami. De hardst geraakte provincies waren Donggala, Palu en Sigi.

De bevolking heeft zwaar geleden. Volgens officiële cijfers waren er meer dan 2.000 doden, 1.300 vermisten en 200.000 ontheemden. 68.000 woningen en zo’n 1.500 scholen werden vernield. Luchthavens en wegen waren ernstig beschadigd, waardoor verschillende gebieden zeer moeilijk bereikbaar waren voor de hulpdiensten.

De oproep “Indonesië 12-12”

Zodra de omvang van de ramp duidelijk werd en de Indonesische regering een oproep deed om internationale hulp, kwam het Consortium 12-12 in actie. Het lanceerde op 1 oktober 2018 de campagne INDONESIE 12-12 om de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami te helpen.

Uiteindelijk bracht deze campagne meer dan 2,6 miljoen euro op.

De lidorganisaties op het terrein

De leden van het Consortium 12-12 waren al lang actief in Indonesië via een afdeling van hun organisatie (bv. het Indonesische Rode Kruis) of via partnerschappen met lokale organisaties (bv. Oxfam België). Dat lied hen toe om snel humanitaire acties op gang te trekken: voedsel en drinkwater verdelen, medische verzorging regelen, de hygiëne verbeteren, kinderen en de meest kwetsbaren beschermen, enz.

Bekijk de kaart

Dokters van de Wereld had een medische ploeg op stand-by om naar het getroffen gebied te vertrekken. Maar op 4 oktober liet de Indonesische regering weten geen behoefte te hebben aan buitenlandse ‘search & rescue’ of medische teams. Daarom heeft Dokters van de Wereld uitzonderlijk niet deelgenomen aan de oproep “INDONESIE 12-12”.

Annus horribilis voor Indonesië

In 2018 werd Indonesië maar liefst drie keer getroffen door zware aardbevingen en tsunami’s. Eerst in Lombok eind juli, vervolgens in Sulawesi in september, uiteindelijk nog rond de straat van Sunda in december. Alleen voor de ramp in Sulawesi werd er oproep gedaan op internationale hulp.

Dank U

Het Consortium 12-12 dankt alle individuele, privé en openbare donoren voor hun steun. Met dank aan :
  • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • De Duitstalige Gemeenschap
  • De Vlaamse Overheid
  • De Provincie Limburg
  • De Provincie Oost-Vlaanderen
  • De Provincie Waals-Brabant
  • De Stad Brugge