Oekraïne 12-12

HUMANITAIRE HULP VOOR DE SLACHTOFFERS VAN HET CONFLICT IN OEKRAÏNE

Lanceerdatum : 3 maart 2022 Einde van de actie : 31 december 2022 Afgesloten

Opgehaald bedrag : 30.521.476 €

E-mailing du Consortium 12-12

Onder de naam OEKRAÏNE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (Consortium 12-12) op 3 maart 2022 een oproep tot solidariteit, om te beantwoorden aan de humanitaire urgentie van de Oekraïnse bevolking in Oekraïne en in buurlanden Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slovakije.

CONTEXT

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Heel snel werd blijft deze oorlog situatie een ongeziene humanitaire ramp. Miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, zijn in het land ontheemd om de gevechten te ontvluchten, of hebben onderdak gevonden in een Europees land, waaronder voornamelijk Polen, maar ook in Roemenië, Hongarije, Moldavië en Slovakije.

Inschakeling van het Consortium 12-12

Op 3 maart 2022, amper enkele dagen na de ingreep van de Russische strijdkrachten, lanceert het Consortium 12-12 OEKRAÏNE 12-12, een gemeenschappelijke oproep ten voordele van de slachtoffers van de crisis in Oekraïne. Het doel van deze gezamenlijke actie is de nodige financiële middelen in te zamelen om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met een sterke influx van vluchtelingen uit Oekraïne.

Waarvoor dienen de fondsen van OEKRAÏNE 12-12?

De ingezamelde fondsen via de oproep OEKRAÏNE 12-12 dienen uitsluitend om de humanitaire noodhulpprogramma’s van de 7 lidorganisaties van het Consortium 12-12 mee te financieren:

  • gezondheid (onder meer dringende gezondheidszorg en psychosociale bijstand);
  • zorgen voor toegang tot voeding (voedselpakketten);
  • watervoorziening en hygiëne;
  • onderdak en hulpgoederen (kleding…);
  • bescherming van de meest kwetsbaren: minderjarigen, jonge meisjes, mensen met een beperkte mobiliteit en ouderen;
  • onderwijs voor kinderen;
  • herstellen van familiebanden (gescheiden families, vermisten…).

De leden van Consortium 12-12 zijn complementair aanwezig in Oekraïne en/of de buurlanden. Enkele lidorganisaties zijn al vele jaren aanwezig in de regio. NOTA: 12-12 fondsen dienen dus niet voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen in België. Onze lidorganisaties zetten hun hulpacties in Oekraïne en aangrenzende landen voort

Hartelijk dank aan alle donoren

De OEKRAÏNE 12-12 oproep heeft 30.459.838 € opgebracht (per 21/12/2022). Particulieren, families, verenigingen, culturele actoren, kleine en grote bedrijven, overheden op gemeentelijk, provinciaal en regionaal niveau: we danken hen allemaal uit de grond van ons hart. We zijn ook alle media en reclameregies enorm dankbaar.

De leden van het Consortium 12-12 zijn de Belgische Rode Kruis (Rode Kruis-Vlaanderen en CroixRouge de Belgique), Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België.