Haiyan 21-21

Hulp aan de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen

Startdatum : 13 november 2013 Einddatum : 31 december 2014 Afgesloten

Opgehaald bedrag : 6.761.507 €

E-mailing du Consortium 12-12

Op 8 november 2013 veroorzaakte de tyfoon Haiyan grote schade op de Filippijnen. Meer dan 14 miljoen mensen werden getroffen, ruim 6.000 verloren het leven, 1 miljoen huizen werden geheel of gedeeltelijk vernield en 4 miljoen mensen raakten dakloos.

De lidorganisaties van 12-12, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan International België en Unicef België, waren al in het land aanwezig en stuurden meteen noodhulpteams om de hulpverlening op gang te trekken. Door de zeer moeilijke toegang tot de getroffen zones en de gebrekkige communicatie was het heel moeilijk om het aantal slachtoffers en de omvang van de ramp snel in te schatten.

Zodra duidelijk was dat effectieve levensreddende hulp kon geboden worden, besliste het Consortium 12-12 om haar rekeningnummer te activeren voor een bijzondere steunoproep aan de bevolking.

Cijfers

  • 99 miljoen inwoners
  • 25% van de bevolking leeft onder de armoedegrens
  • Tyfoon Haiyan is de krachtigste uit de geschiedenis
  • Meer dan 14 miljoen Filipijnen werden getroffen waarvan 40% kinderen
  • 200 mensen stierven
  • 4 miljoen mensen werden dakloos
  • 1 miljoen woningen werden beschadigd of vernield

“HAIYAN 21-21” op het terrein

De vijf lidorganisaties (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit en UNICEF België) en hun lokale partners hebben in de eerste weken grote vorderingen gemaakt. Naast de verdeling van voedsel, water, onderdak en andere noodvoorzieningen werd er ook gewerkt aan het herstellen van de infrastructuur en de heropstart van de visvangst, de landbouw en de veeteelt.

Mensen uit tentenkampen en opvangcentra verhuisden naar semi-duurzame woonsten. Tijdelijke scholen zorgden ervoor dat kinderen snel weer onderwijs kregen en mobiele klinieken en medische hulpverlening verbeterden de toegang tot gezondheidszorg. Ondanks deze vooruitgang blijft de heropbouw van permanente structuren een lang proces met grote uitdagingen.

“HAIYAN 21-21” in België

Er werd in ons land veel gehoor gegeven aan de oproep “Haiyan 21-21”. Burgers, bedrijven en lokale besturen droegen samen bij tot een totaalbedrag van 6,76 miljoen euro ten voordele van de slachtoffers. Wij onthouden onder andere een grote actie van de Pro League die samen met clubs en supporters 10.000 euro opleverde.

Resultaten

De giften voor de campagne “Haiyan 21-21” liepen op tot 6,76 miljoen euro op het gezamenlijke rekeningnummer.