UNICEF biedt noodhulp aan kinderen en hun families getroffen door de aardbevingen

16 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

Na de aardbevingen in Turkije en Syrië is de hoogste prioriteit voor UNICEF om ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn.

“Ik ben naar hier gekomen om water te komen halen om ons te wassen en om te drinken,” vertelt Moustafa. Hij kwam hierheen samen met zijn grootvader. “Sinds de aardbeving hebben we geen water meer.”

De waterinfrastructuur in Aleppo raakte zwaar beschadigd door de recente aardbevingen. Mensen in een aantal wijken in de stad hebben geen toegang meer tot water. UNICEF voert daarom water aan naar de getroffen gebieden.

Na de aardbevingen in Turkije en Syrië is de hoogste prioriteit voor UNICEF om ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn. Ze hebben voedsel, water veilig onderdak en sanitaire voorzieningen nodig, maar ook warme kleren, want de meesten van hen zijn midden in de nacht uit hun huizen moeten vluchten zonder iets te kunnen meenemen. Verder hebben ze medische zorg nodig om te voorkomen dat ze luchtwegeninfecties krijgen in deze winterse kou. De noden zijn enorm.

UNICEF was al ter plaatse voor de ramp en de noodvoorraden stonden klaar. Onze teams konden dan ook onmiddellijk in actie komen en de dringendste noden meteen in kaart brengen.

UNICEF in actie in Syrië

10 februari 2023 – Ayma, 5 jaar wordt gescreend op ondervoeding door een door UNICEF ondersteund mobiel gezondheidsteam in Noord-Syrië. © UNICEF/UN0781266/Al-Asadi

De aardbeving komt op een moment dat duizenden Syrische kinderen en hun gezinnen al extra kwetsbaar zijn door de strenge winter, de moeilijke economische omstandigheden en alle oorlogsellende die ze al 12 jaar moeten verduren. UNICEF-teams werken de klok rond om de getroffen kinderen en gezinnen humanitaire hulp te bieden

In Syrië is een van onze onmiddellijke prioriteiten ervoor te zorgen dat getroffen kinderen en gezinnen toegang hebben tot veilig water en sanitaire voorzieningen om te voorkomen dat cholera zich verspreidt. In Idlib en Aleppo zijn al 12.000 mensen geholpen met de distributie van hygiënekits en schoon drinkwater door UNICEF-teams.

We sporen kinderen op die gescheiden zijn van hun ouders en geen begeleiding hebben, vangen ze op en herenigen ze met hun familie. Ook verlenen we psychologische eerste hulp.

Noodvoedselhulp en therapeutische voeding zijn van cruciaal belang, met name voor kinderen onder de twee jaar en voor zwangere vrouwen. UNICEF coördineert de voedselhulp samen met andere VN-organisaties en partners. Essentiële voedingsmiddelen uit de hele regio worden gemobiliseerd en worden via mobiele teams in de zwaarst getroffen gebieden verdeeld.

Scholen zijn op dit moment gesloten door de enorme schade en doordat heel wat schoolgebouwen tijdelijk onderdak bieden aan getroffen en ontheemde kinderen en gezinnen. Het is van cruciaal belang dat kinderen weer naar de klas kunnen gaan zodra het weer veilig is, zodat ze weer in een veilige structuur terechtkomen. Zowel in Syrië als in Turkije staat onderwijsmateriaal klaar en starten de herstelwerkzaamheden op.

Er zijn weinig medische voorraden en traumakits in Damascus. UNICEF werkt de klok rond om de dringend noodzakelijke voorraden, waaronder medisch materiaal, aan te vullen. We leverden al noodvoorraden voor de operatiekamers.

UNICEF in actie in Turkije

Een kind wordt gered na de aardbeving in İskenderun, Turkije. © UNICEF/UN0778546/Erok

In Turkije zijn de inspanningen momenteel gericht op het opsporen en redden van overlevenden. UNICEF is in overleg met de Turkse regering om deze operaties in het land te ondersteunen met humanitaire hulp.

Onze onmiddellijke prioriteit is ervoor te zorgen dat de getroffen kinderen en gezinnen de steun krijgen die zij dringend nodig hebben.

In samenwerking met de regering zetten we ons in om de bescherming van kinderen in de getroffen provincies te garanderen en evacueerden we al honderden kinderen naar veilige plaatsen.

UNICEF steunt de regering ook bij het verstrekken van warme winterkleding en dekens voor duizenden kinderen en baby’s, hygiënekits voor ontheemde gezinnen en kits met essentiële benodigdheden voor moeders en baby’s.

Onze respons is gericht op de bescherming van kinderen, het verlenen van dringende psychologische steun, het operationeel maken van kindvriendelijke ruimten en tijdelijke leerruimten, de impact van de ramp op waterstations en andere basisinfrastructuur opmeten, en de noden in kaart brengen op vlak van gezondheid en voeding.

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Consortium 12-12: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidarité, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.