Oproep 12-12 “Aardbeving Syrië-Turkije “ Nieuwe stand van de rekening: 4 miljoen Euro

17 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

BRUSSEL, 17 februari 2023 – De teller van de campagne “Aardbeving Syrië-Turkije” van Consortium 12-12 staat 5 dagen na de lancering op 4.175.309 Euro. De humanitaire noden op het terrein zijn enorm.

“Dit is een heel bemoedigend resultaat” zegt Gilles Van Moortel, coördinator van het Consortium 12-12.  “Ondanks de soms moeilijke economische situatie voor vele Belgen zijn we getuige van een hartverwarmende golf van solidariteit voor de vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen in de getroffen gebieden in Turkije en Syrië. Daar zijn we enorm dankbaar voor.”

Bij hun reactie op de humanitaire crisis in Turkije en Syrië leggen de 7 lidorganisaties (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België) de nadruk in de eerste plaats op de meest dringende noodhulp: zuiver water, voeding, kleding, gezondheidszorg, beschutting, psychosociale bijstand en bescherming.

“We zijn het grote publiek zeer dankbaar, maar ook de media (*) die de oproep steunen. Die gezamenlijke inspanning moet blijven want de humanitaire noden op het terrein zijn enorm”, besluit Gilles Van Moortel, coördinator van Consortium 12-12.

UNHCR spreekt van bijna 5,3 miljoen mensen die humanitaire hulp nodig hebben. De Wereldbank kondigt hulp aan van 1,78 miljard dollar. Volgens UNICEF zijn er meer dan zeven miljoen kinderen getroffen. VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres heeft een noodoproep gedaan voor donaties van bijna 400 miljoen dollar om de door aardbevingen getroffen bevolking in Syrië gedurende drie maanden te helpen, terwijl een gelijkwaardige oproep voor donaties voor Turkije in voorbereiding is.

Volgende week dinsdag 21 februari zal een nieuwe stand van de 12-12 rekening gecommuniceerd worden.

Giften op de rekening van het Consortium 12-12 worden volgens de jaarlijkse verdeelsleutel verdeeld onder deze zeven lidorganisaties van het Consortium 12-12.

Elke gift die tussen 12 februari en 31 juli 2023 wordt gestort op de 12-12 rekening voor een minimumbedrag van 40 euro, geeft recht op een fiscaal attest in 2024.

*De oproep “Aardbeving Syrïe-Turkije” kan rekenen op de steun van volgende media en regies: VRT, DPG, SBS, RTL, RTBF, LN24, LN-Radio, N-Group, Fun Radio, Groupe Rossel, Sud Media, AB3, Roularta, JC Decaux, Clear Channel en TRANSFER.

Giften blijven welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be

OVER HET CONSORTIUM 12-12

Het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12 vzw/asbl) lanceert nationale inzamelacties in geval van uitzonderlijke rampen om maximale bijstand te garanderen tegen minimale kosten. De 7 leden van het Consortium 12-12 zijn Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België.