Mobiele UNICEF-gezondheidsteams bereiken de kinderen in Syrië na de aardbevingen

23 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

Nu de zoek- en reddingsacties op hun einde lopen na de aardbevingen in Turkije en Syrië, wordt de humanitaire respons verder opgevoerd. In beide landen zijn UNICEF-teams de klok rond aan de slag om samen met onze partners de kinderen en hun families te bereiken met levensreddende hulp.

In het noordwesten van Syrië zette UNICEF zo snel mogelijk mobiele gezondheids- en voedingsteams in. 52 gezondheidscentra zijn er gedeeltelijk en drie voorzieningen volledig verwoest waardoor de toegang tot basisgezondheidszorg ernstig verstoord is. Niet alleen stijgt daardoor het risico op moeder- en kindersterfte, ook bestaat er een grote vrees voor een nieuwe uitbraak van cholera.

 UNICEF -supported mobile health clinic
Ouders en kinderen staan in de rij aan een door UNICEF ondersteunde mobiele kliniek in Aleppo, in het noordwesten van Syrië. © UNICEF/UN0781578/Al-Asad

 

In Aleppo, in het noorden van Syrië kunnen kinderen en gezinnen terecht in door UNICEF gesteunde mobiele gezondheidsklinieken voor medische check-ups, basiszorg, voorschriften en doorverwijzingen naar andere gespecialiseerde medische diensten. Kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven worden gescreend op ondervoeding en krijgen voedingssupplementen.

De mobiele gezondheids- en voedingsteams doen hun ronde in de stad en houden halt bij de opvangcentra. Bezorgde ouders wachten op hun beurt met hun kinderen op de arm.

Al-Asadi
© UNICEF/UN0781604/Al-Asadi

Toegewijde gezondheidswerkers van UNICEF zijn vastbesloten ieder kind in nood te bereiken

Faiza, 26 jaar, is een door UNICEF ondersteunde gezondheidswerkster. Ze staat kinderen en gezinnen bij in Aleppo, Syrië, die alles zijn verloren door de aardbevingen.

“De gezinnen in het opvangcentrum maken enorm moeilijke tijden door”, vertelt Faiza, “maar we proberen hen zoveel mogelijk te steunen. Ik maak mij het meeste zorgen over de kinderen,” vervolgt Faiza. “Velen van hen zijn op straat terecht gekomen in hun pyjama en hebben geen aangepaste kleding om de kou te trotseren. Ook zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven zijn extra kwetsbaar in deze omstandigheden.”

Waar mogelijk levert UNICEF winterkleding voor de kinderen en dekens en tenten om gezinnen te ondersteunen.

Sondos, two years
Een vader heeft zijn tweejarige dochtertje in zijn armen in een mobiel gezondheidsteam van UNICEF. Een gezondheidswerker meet haar bovenarm om te controleren of ze aan ondervoeding lijdt. © UNICEF/UN0781278/Al-Asadi

 

Kinderen lijden het eerst en het meest

In Alsaheen onderzoekt Hiba – die een mobiel gezondheidsteam leidt – Sondos (2) op ondervoeding door haar armomtrek te meten met behulp van een MUAC-meetlint. Het meetlint geeft geel aan, een waarschuwing dat Sondos risico loopt op acute ondervoeding. Een rode waarde betekent dat een kind aan ernstige ondervoeding lijdt. Kinderen die aan deze levensbedreigende vorm van ondervoeding lijden worden behandeld in een voedingscentrum.

UNICEF’s acties op vlak van gezondheid

Ahmad en  zijn 2-jarige dochter Amirah
Ahmad brengt zijn 2-jarige dochter Amirah naar een door UNICEF gesteunde mobiele gezondheidskliniek in de buurt van Alsaheen, Aleppo, om haar op ondervoeding te laten controleren. © UNICEF/UN0781273/Al-Asadi

 

UNICEF zette tot nu toe 21 mobiele gezondheidsteams op die al 31.500 mensen hebben bereikt met medische verzorging, voornamelijk voor verwondingen en trauma’s als gevolg van de aardbeving. Nog eens 136 medische noodpakketten zijn verscheept en zullen binnen enkele dagen aankomen in het noordwesten van Syrië om 940.000 door de aardbeving getroffen mensen gedurende drie maanden te ondersteunen.

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Con-sortium 12-12: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.