“Ik ben bang want het coronavirus doodt mensen”

28 april 2020 COVID 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

De COVID-19 pandemie kent geen grenzen. Terwijl ons land nog volop de gevolgen van deze gezondheidscrisis bestrijdt, treft het virus nu ook de meest kwetsbare landen. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De noden zijn enorm en fragiele landen zullen moeilijk weerstaan aan de impact van de pandemie.

Onder de noemer Consortium 12-12 slaan 7 humanitaire organisaties de handen in elkaar om hulp te bieden aan deze kwetsbare landen. Hieronder lees je wat meer over een van de vele initiatieven die onze leden organiseren om hen bij te staan.

“Mijn naam is Joyce. Ik woon in Goma. Ik ben 9 jaar oud. Ik wil graag terug naar school, om te leren met mijn vrienden. Ik ben bang want het Coronavirus doodt mensen. Ik wil graag zeggen aan mijn vrienden dat ze zich moeten beschermen tegen deze ziekte.”

 

Joyce woont ver van België. En toch is haar verhaal bijna identiek aan wat onze kinderen beleven. Joyce woont in de Democratische Republiek Congo (DRC), een land dat het nog moeilijker zal hebben om de COVID-19 te bestrijden. UNICEF is al vele jaren actief in de DRC. Na een bewogen geschiedenis en heel wat actuele uitdagingen, moet dit kwetsbare land nu dus ook het hoofd bieden aan de pandemie. Het virus richtte een ravage aan in Westerse landen en een kwetsbaar land als de DRC heeft onze steun daarom broodnodig.

 

 

Waarom hebben we jouw steun nodig?

In de DRC is naar schatting 54 miljoen euro nodig om een onmiddellijke humanitaire respons te kunnen bieden in het hele land. En dat is enkel voor de actiegebieden waarop UNICEF kan tussenkomen.

UNICEF heeft al 4,6 miljoen euro aan eigen middelen toegewezen om in kritieke behoeften te voorzien, totdat aanvullende financiering gevonden wordt. Meer dan ooit heeft UNICEF zogeheten Flexible Funding nodig (d.w.z. financiering die kan ingezet worden op de domeinen waar ze het meest nodig is, en niet verplicht gebruikt moet worden voor 1 sector). Onze vertegenwoordiger in DRC doet natuurlijk ook een beroep op donaties in natura, maar financiële steun is belangrijk omdat deze fondsen kunnen worden ingezet in functie van de onmiddellijke noden van deze kwetsbare bevolking.

Elke donatie telt

Elke minuut telt om levens te redden. Met uw gift kunnen de leden van Consortium 12-12 (Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België, UNICEF België) steun bieden in 5 prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie. Doe een gift op
BE19 0000 0000 12-12.
 Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

 

FOTO & video © unicef