Het verhaal van Naser Maiga, een verpleger bij Dokters van de Wereld

8 mei 2020 COVID 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Dit is  Naser Maigi. Hij is verpleger bij Dokters van de Wereld en trekt met zijn mobiele kliniek doorheen de regio rond het desolate Gao in Mali waar hij mensen verzorgt die zeer ver wonen van zorgcentra.  Deze foto werd genomen  in het dorpje Echeg, aan de grens van Niger & Algerije :

‘De consultaties gaan er nu anders aan toe. We dragen beschermend materiaal en we beschermen de bevolking, want ook deze streek wordt getroffen door de pandemie. Daarom doen we aan sensibilisering bij de bevolking en leren we hen hoe ze zich moeten beschermen & aan social distancing moeten doen.   Gelukkig had de vrouw hier op de foto geen COVID of ernstige aandoening.”

« Ook de zorgstructuren werden door Dokters van de Wereld versterkt met (beschermings)materiaal” Vertelt  Naser “Zo kunnen we de  patiënten op een veilige manier behandelen en beperken we het risico tot een minimum.  In Gao & Menaka hebben we  intussen  grote hoeveelheden desinfectiegel, vloeibare zeep & handwaspunten met zeep geïnstaleerd en uitgedeeld.”

Dokters van de Wereld is ook gestart met het opleiden van zorgmedewerkers in de zones van Menaka & Gao.  Ze zijn intussen opgeleid in het behandelen van (vermoedelijke) COVID-19 gevallen. Ook de traditionele vroedvrouwen en religieuze leiders werden gesensibiliseerd over het virus.

Context

  • Mali telt tot nu toe 408 bevestigde covid-gevallen. 23 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.
  • Noord-Mali tuimelde de voorbije jaren van de ene crisis in de andere. De ene keer als gevolg van natuurrampen (extreme droogte, slechte oogsten), de andere keer zaaide de mens zelf dood en vernieling met oorlogen, gewapende conflicten en terrorisme. De lokale bevolking en gezondheidsstructuren in het hele land werden hard getroffen. Vooral vrouwen en kinderen geraken nergens aan zorg.
  • Daarom is Dokters van de Wereld al jaren aanwezig in de regio’s Gao en Menaka. Als één van de enige humanitaire spelers in dit gevaarlijke risicogebied zijn we een reddingsboei voor de lokale bevolking die nergens anders zorg krijgt.

Elke gift telt

Met uw hulp aan Consortium 12-12 kunnen we essentiële gezondheids-, onderwijs- en sociale diensten en voorraden leveren, ook in crisisomgevingen zoals Mali. Help ons deze mensen helpen. Doe een gift online of via bankoverschrijving op BE19 0000 0000 12-12.

Met uw gift kunnen de leden van Consortium 12-12 (Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België, UNICEF België) steun bieden in 5 prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie. Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

 

FOTOS © Médecins du monde