Dokters van de Wereld grijpt meteen in om de slachtoffers van de aardbevingen te helpen

15 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

De teams van Dokters van de Wereld - lid van het consortium 12-12 - verlenen medische en psychologische zorg aan de slachtoffers van de aardbevingen die miljoenen mensen in Syrië en Turkije treffen.

Een catastrofale situatie

In Turkije:

“De situatie is catastrofaal. In Antakya bijvoorbeeld, waar veel gebouwen zijn ingestort, liggen slachtoffers nog steeds onder het puin. Overlevenden hebben dringende medische zorg, voedsel en onderdak nodig. Veel gezondheidsinstellingen werden getroffen. Onze eigen teams maken zich zorgen: sommige collega’s hebben familieleden verloren. We moeten snel handelen, in ijzige winteromstandigheden, en met de angst om dierbaren niet te vinden”, zegt Hakan Bilgin, voorzitter van Dokters van de Wereld in Turkije.

In Syrië:

“De getroffen mensen zijn hun huis kwijt en staan midden in de winter op straat. Er is een hoog risico op onderkoeling. Veel ziekenhuizen zijn beschadigd en kunnen patiënten niet meer opvangen of zijn overvol. De gewonden hebben dringende medische zorg nodig en er is een gebrek aan medische noodartikelen en -kits (verband, medicijnen, chirurgische kits) maar ook bedden, dekens, matrassen, enz.). We maken ons ook zorgen over de verspreiding van de cholera-epidemie, die opnieuw is opgedoken in Syrië”, voegt Hakan Bilgin toe.

Dringend actie ondernemen

In Turkije:

Dokters van de Wereld werkt samen met een zoek- en reddingsteam, dat in Antakya is aangekomen, om de slachtoffers uit het puin te halen. Daarnaast werd er meteen een team met onder meer psychotherapeuten, psychosociale begeleiders en maatschappelijk werkers ter plaatse ingezet. “We bieden psychologische eerste hulp (individuele en groepssessies) om steun te bieden aan mensen die getraumatiseerd zijn door de ramp”, legt Hakan Bilgin uit. Dokters van de Wereld organiseert ook de distributie van overlevings- en beschermingskits, maar dit is bijzonder complex aangezien veel wegen en infrastructuur zijn vernietigd.

In Syrië:

De kantoren van Dokters van de Wereld in Afrin en Idlib en het gezondheidscentrum in Jandairis liepen schade op. In Afrin en Idlib behandelen onze teams gewonde patiënten in gezondheidscentra. Een mobiel medisch team (bestaande uit een arts, een verpleegster, een vroedvrouw, apothekers, enz.) gaat naar het gebied om gewonden te helpen die geen toegang hebben tot medische infrastructuur.
Daarnaast bereidt Dokters van de Wereld een mobiele kliniek in Hama voor en zal het de behoeften van gezondheidscentra in Aleppo beoordelen. De teams blijven psychologische zorg verlenen aan de getroffenen.

Ten slotte mobiliseert Dokters van de Wereld in Kobane een noodteam (artsen, verpleegsters, apothekers, enz.) in het gezondheidscentrum van Mishtanauer. De organisatie biedt ook psychologische hulp aan mensen die in tenten in de stad wonen (zo’n 400 mensen in zeven tenten).

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Consortium 12-12: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidarité, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.