“De nood aan revalidatiezorg is enorm”

14 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

Amir is directeur van een orthopedisch partnerziekenhuis van Handicap International in de Syrische regio Idlib, vlakbij de Turkse grens. Op 3 dagen tijd verzorgden ze 680 gewonden.

Bijna 700 patiënten in 3 dagen

We hebben ondertussen al 680 patiënten verzorgd en 150 operaties uitgevoerd in de voorbije 3 dagen. Alle 150 personeelsleden van ons ziekenhuis zijn opgeroepen sinds maandag om gewonden te verzorgen.

We hebben patiënten van alle leeftijden: kinderen, vrouwen, mannen… Ze hebben verbrijzelde of afgerukte ledematen, breuken, spieren die geraakt zijn en andere verwondingen veroorzaakt door de instorting van gebouwen.

We werken van 4 uur ’s ochtends tot middernacht. Ik heb zelf maar 10 uur geslapen in drie dagen…

Amputaties aan de lopende band

Gisteren moesten reddingsteams het been amputeren van een 13-jarig meisje dat al 20 uur vastzat in het puin. Het was onmogelijk om haar zo vanonder het puin te halen omdat ze vast zat onder een muur. Ze moesten haar been ter plekke amputeren.

Vele patiënten die we sinds maandag hebben verzorgd zullen langdurig moeten revalideren, en sommigen zullen prothesen of orthesen nodig hebben.

Zo hebben we veel patiënten met externe fixators ( = uitwendig metalen raamwerk, waarmee de botstukken van uw botbreuk in de gewenste stand worden gehouden); zij moeten lange tijd opgevolgd worden en hebben revalidatiezorg nodig om een blijvende handicap te voorkomen. Bij mensen met weefsel- of spierschade of open breuken duurt de genezing lang en is de kans op infectie zeer groot.

Mensen in shock

Vandaag is het aantal binnengebrachte gewonden licht gedaald omdat er minder mensen vanonder het puin worden gehaald, maar we krijgen meer patiënten uit andere steden en vanuit het platteland.

De meeste mensen zijn in shock. Sommige zijn gestopt met praten. Wanneer je hen iets vraagt, antwoorden ze niet meer. Anderen zijn gedesoriënteerd of erg gestrest…

Mijn teams zijn uitgeput. Ik heb ervaring met oorlogsnoodsituaties, en een aardbeving is misschien zelfs wel angstaanjagender dan een luchtaanval. Het duurt allemaal langer. Een luchtaanval en de daaropvolgende explosie duurt maar een seconde of twee, daarna ben dood of levend. De aardbeving van maandag duurde meer dan een minuut. Het was zeer eng.

Mijn oorlogservaring helpt me om met de huidige situatie om te gaan.

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Consortium 12-12: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidarité, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.