Caritas Syrië na de aardbevingen: “We hebben nu alles nodig”

18 februari 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

"Mensen die de aardbevingen hebben overleefd, hebben alles nodig. Ze zitten nu in collectieve schuilplaatsen en in kerken, moskeeën, scholen en sportstadions. We hebben voedsel, matrassen, dekens en hygiënekits nodig," zegt Yerado Krikorian voor Caritas Syrië (Caritas International is lid van het 12-12 Consortium).

Volgens Yerado is de Syrische kustplaats Jableh het zwaarst getroffen door de recente aardbevingen. “Maar ook in Aleppo, Hama, Idlib en Latakia is de menselijke en materiële schade bijzonder groot”, luidt het.

Syrië: eerste organisatie ter plaatse 

“Caritas Syrië was de eerste organisatie die de getroffen bevolking hielp”, zegt Yerado. “We zijn snel begonnen met het inzamelen van bloed om de gewonden te helpen. Na een analyse van de behoeften begonnen we allerlei voorwerpen en materialen uit te delen aan de overlevenden in verschillende schuilplaatsen, vooral in Aleppo, Hama en Lattakia. Bijvoorbeeld matrassen, dekens, flessen drinkwater, melkpoeder, voedselmanden, wasproducten.

Yerado geeft enkele voorbeelden: “In de stad Aleppo hebben we 664 voedselmanden en 120 matrassen uitgedeeld. En in Latakia werden 785 zakken drinkwater, 250 matrassen, 113 dekens en 99 hygiënekits uitgedeeld. Bovendien zijn 15 collega’s van Caritas Libanon ons komen helpen bij de distributie.”

Turkije: wereldwijd netwerk van Caritas versterkt 

In Turkije werkt het Caritas-netwerk nauw samen met de plaatselijke autoriteiten om informatie te verzamelen en de humanitaire hulp te organiseren. Caritas heeft onmiddellijk een informatielijn opgezet om de overlevenden verschillende vormen van hulp te bieden. Medewerkers kregen ook steun van Amerikaanse, Italiaanse, Duitse en Roemeense collega’s om de noodhulp te organiseren en te beheren.

Caritas-teams hebben overlevenden verzameld in veilige gebieden en delen warme maaltijden en kleding uit. Lokale teams verdelen voedsel en non-foodartikelen om de winterse omstandigheden het hoofd te bieden.

Lokale verankering 

Sébastien Dechamps, humanitair coördinator bij Caritas International, onderstreept het belang van de lokale verankering van het Caritas-netwerk in Syrië en Turkije. Dit is een belangrijke troef in de context van deze enorme natuurramp. “Caritas is al ongeveer 10 jaar zeer actief in de regio, zegt Sébastien, na de oorlog in Syrië en de komst van een groot aantal vluchtelingen”.

“Juist omdat wij al lange tijd ter plaatse actief zijn, kunnen wij onmiddellijk reageren op de gevolgen van de aardbeving, behalve in sommige gebieden in het noordwesten van Syrië die gewoonweg te gevaarlijk en dus ontoegankelijk zijn.”

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Consortium 12-12: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.