Belgisch Consortium voor Noodhulp “12-12” roept op tot grootse solidariteitsdag

1 maart 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

BRUSSEL, 28 februari 2023 – De 7 lidorganisaties van het 12-12 Consortium blijven fondsen inzamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Hun oproep “Aardbeving Syrië-Turkije” groeit uit tot een ware solidariteitsdag, op 6 maart.

Maandag 6 maart zetten zowel de Vlaamse als Franstalige media alle middelen in om aandacht en steun te vragen voor de slachtoffers van de aardbevingen. Die dag is symbolisch belangrijk. Het is dan immers dag op dag 1 maand na de aardbevingen die 55.000 levens eisten en miljoenen mensen in Turkije en Syrië afhankelijk maakten van humanitaire hulp”, “Alle media, over de taalgrenzen heen, doen mee op dezelfde dag. Dat is uniek, de laatste keer dat dit gebeurde was voor de Tsunami, 18 jaar geleden”, zegt Gilles van Moortel, coördinator van het 12-12 Consortium. “De solidariteit voor de slachtoffers komt van alle kanten: particulieren, bedrijven, scholen, jeugdbewegingen, sportclubs, steden, gemeenten, provincies, regionale en federale overheden. De Belg is en blijft solidair, ondanks de moeilijke economische situatie”.

Het 12-12 Consortium roept op om van maandag 6 maart een echte solidariteitsdag te maken. “Samen meer levens redden” is de baseline van het Consortium 12-12.  Is er een sterkere manier om deze gedachte kracht bij te zetten dan een nationaal gedragen actiedag? Iedere steun is van harte welkom en maakt het verschil”, zegt Gilles Van Moortel.

Het leed na de aardbeving is haast onbeschrijfelijk. Er is nood aan alles. De  7 hulporganisaties van het Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, Rode Kruis-Vlaanderen/Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België) zijn complementair aanwezig ter plaatse en zorgen voor de meest dringende noodhulp (zuiver water, gezondheidszorg, voeding, therapeutische voeding, kleding, beschuttingsmateriaal…) alsook voor meer structurele hulp onder de vorm van cash assistance, psychosociale bijstand, noodonderwijs en de bescherming van alleenstaande kinderen en andere kwetsbare personen.

Twee weken na de opstart staat de teller van de campagne “Aardbeving Syrië-Turkije” van Consortium 12-12 op 8.275.773 Euro.

Dankzij de actieopbrengst kunnen de 7 hulporganisaties van het Consortium 12-12 hun hulp in Turkije en Syrië uitbreiden.

Een gedetailleerd overzicht van de acties van de verschillende consortium-leden kunt u terugvinden op de website www.1212.be

De oproep van 12-12 startte op 12 februari en loopt tot 31 juli 2023. Elke gift die tijdens deze periode wordt gedaan voor een minimumbedrag van 40 euro, geeft u recht op een fiscaal attest volgend jaar, in 2024.

Giften blijven welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be

De oproep “Aardbeving Syrïe-Turkije” kan rekenen op de steun van volgende media en regies: VRT, DPG, SBS, RTL, RTBF, LN24, LN-Radio, N-Group, Groupe Rossel, Sud Media, AB3, La Première, Musiq3, VivaCité, Viva+, Tipik, Classic 21, Tarmac, JAM, Radio Contact, Nostalgie, NRJ, Nostalgie+, NRJ+, Chérie, LN Radio, Fun radio, Roularta, JC Decaux, Clear Channel enTransfer

OVER HET CONSORTIUM 12-12

Het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12 vzw/asbl) lanceert nationale inzamelacties in geval van uitzonderlijke rampen om maximale bijstand te garanderen tegen minimale kosten. De 7 leden van het Consortium 12-12 zijn Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België. De giften op de rekening van Consortium 12-12 worden volgens de jaarlijkse verdeelsleutel verdeeld onder deze zeven lidorganisaties van Consortium 12-12.

Perscontact – Consortium 12-12 vzw

Philippe Henon – Nederlandstalig woordvoerder – + 32 477 555 023 – press@1212.be