De Palestijnse Gebieden houden hun hart vast

19 mei 2020 COVID 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Met bijna 500 gemelde coronabesmettingen en 4 doden behoren de bezette Palestijnse gebieden (Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem) niet tot de meest getroffen landen. Maar in deze overbevolkte gebieden, met beperkte medische capaciteit, doet elk nieuw geval het ergste vrezen. Als de epidemie zich verspreidt, kunnen er heel snel duizenden mensen sterven.

Hoewel het land zich sinds maart in een lockdown bevindt, maken de levensomstandigheden het erg moeilijk om veiligheidsmaatregelen te treffen. In Gaza bedraagt de bevolkingsdichtheid meer dan 4.000 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: België telt 215 inwoners per vierkante meter en wordt al als dichtbevolkt beschouwd.

Wanneer basisvoorzieningen een luxe worden

Vaak wonen grote gezinnen in kleine woningen en delen ze kleine kamers. De toegang tot zuiver water of zelfs gewoon basishygiëneproducten zoals zeep is een dagelijkse uitdaging. Eilaf en haar man Ahmed zijn helaas vertrouwd met deze situatie. Ze wonen met hun drie kinderen in een klein huis in Beit Lahia.

“Thuis hebben we maar enkele dagen per week water”, vertelt Eilaf.  “Soms hebben we geen andere keuze dan naar een put te gaan. Maar dat water is niet schoon. Het bevat bacteriën. Mijn kinderen worden er ziek van. We kunnen het ons niet veroorloven om elders proper water te kopen.”

© Kieran Doherty/Oxfam

 

Ook de toegang tot ziekenhuizen is problematisch. Met 1,3 bedden per 1000 inwoners (tegenover 6,4 in België) zou het onmogelijk zijn om een instroom van besmette mensen te verwerken zoals in België.

Een enorme economische impact

De stad Bethlehem was de eerste stad op de Westelijke Jordaanoever die geconfronteerd werd met gevallen van het coronavirus. De stad is in een volledige lockdown geplaatst, wat een aanzienlijke impact heeft gehad op het economische leven.

“Deze stad is vooral afhankelijk van het toerisme. Duizenden mensen zijn hun baan kwijt”, legt Oxfam-medewerker Rahhal al Rahhal uit. “De meesten van hen kunnen het zich niet eens veroorloven om hygiëneproducten – zoals zeep – voor hun gezin te kopen.”

© Suhaib Jarrar/Oxfam

 

Rahhal helpt de vrijwilligers van de Rural Woman Development Society om hygiënekits voor te bereiden. De kits bevatten zeep en andere basisartikelen en zullen worden uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen in en rond Bethlehem.

Soortgelijke acties vinden plaats in vele andere steden en gemeenschappen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.  “De steun van de internationale gemeenschap is cruciaal”, besluit Rahhal. “We hebben die nodig zodat we kwetsbare mensen kunnen blijven helpen.”

Het werk van Oxfam in de bezette Palestijnse gebieden

We willen in totaal 750.000 mensen helpen, maar hebben op dit moment slechts 5% van het benodigde budget. Om dit doel te bereiken is de steun van het publiek onmisbaar.

Hier zijn enkele concrete voorbeelden van de hulp die Oxfam al heeft verleend in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever:

  • distributie van 14.000 hygiënekits voor in totaal 5.600 huishoudens
  • levering van beschermende uitrusting voor 300 medische medewerkers die in quarantainecentra werken
  • voedselhulp door middel van geldoverschrijvingen naar meer dan 3.500 huishoudens
  • bouw van lokale quarantainecentra in Gaza en levering van 200 bedden
  • installatie van handwaspunten in quarantainecentra en risicowijken
  • reparatie van water- en sanitaire voorzieningen
  • bewustmakings- en informatiecampagnes over goede hygiënepraktijken en besmettingsrisico’s

Elke gift telt

COVID 12-12 is de gezamenlijke oproep van de lidorganisaties van het Consortium 12-12: het Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidareit, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden steun in 5 prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie.

Doe een gift online of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12. Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden. Elke minuut tet om levens te redden.