“Ik ben veel verloren, behalve mijn leven”

25 mei 2020 COVID 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Corona brengt delen van de wereld tot stilstand. Andere werelddelen draaien crisisoveruren: hier is de coronacrisis niet de eerste of ergste noodhulpsituatie, maar de zoveelste crisis. In de aanpak van noodhulpsituaties bepaalt en beperkt de strijd tegen corona hier de aanpak!

Driedubbele crisis voor Oegandezen

Westelijk Oeganda wordt op dit moment getroffen een ‘triple crisis’: Covid 19, een sprinkhanenplaag die de oogsten verwoest en nu ook overstromingen die hele dorpen wegspoelden. De overstroming komt er nadat de oevers van de grootste rivier de vele regenval niet meer konden dragen.

De schade is groot, en heeft impact op de strijd tegen Covid 19.

  • Ziekenhuizen zijn vernield en niet meer inzetbaar;
  • Sanitaire voorziening zijn overstroomd waardoor het drinkwater vervuild raakt;
  • Volledige dorpen en huizen zijn weggespoeld. Mensen zijn dakloos. “Thuisblijven” en afstand houden is dan ook onmogelijk geworden.

“Wat ooit mijn huis was, is niet meer dan modder… Ik ben veel verloren, behalve mijn leven.” Bethey, haar huis werd weggeveegd in  Kasese.

uizen zijn volledig weggespoeld door de modder. Dorpen zijn vernield.

Elke hulp telt

Juist in tijden waar Covid 19 veel angst en onzekerheden zaait, is het belangrijk dat mensen snel geholpen worden. Door direct te helpen wordt onnodig menselijk leed vermeden. Daarnaast helpt het ook om de economische impact van een ramp in te dijken en de strijd tegen Covid 19 te blijven voeren.

Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn in de getroffen regio om snel hulp te bieden, met respect voor de coronarichtlijnen:

  • Hulpverleners bezoeken de regio en brengen de impact van de schade in kaart. Zo kan snel actie opgezet worden.
  • Op dit moment wordt een tijdelijk ziekenhuis opgezet om aan medische noden te voldoen en de strijd tegen Covid 19 te blijven voortzetten.
  • Noodhulpgoederen en proper veilig water worden uitgedeeld.

Noodhulpgoederen worden uitgedeeld, met respect voor de coronarichtlijnen

Elke gift telt

Met jouw hulp aan Consortium 12-12 kunnen hulpverleners essentiële gezondheids- en noodhulp blijven leveren, ook in crisisomgevingen zoals Oeganda. Help ons deze mensen helpen. Doe een gift online of via bankoverschrijving op BE19 0000 0000 12-12.

Met jouw gift kunnen de leden van Consortium 12-12 steun bieden in 5 prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie. Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

 

FOTOS © Red Cross Uganda