HUMANITAIRE NOODHULP VAN HET RODE KRUIS VOOR DE SLACHTOFFERS VAN HET CONFLICT

11 maart 2022 News

E-mailing du Consortium 12-12

Acuut en alsmaar nijpender. Zo kunnen we de humanitaire situatie in Oekraïne beschrijven. Honderd duizenden mensen hebben geen eten, geen water, geen verwarming, geen elektriciteit en geen medische zorg. Huizen zijn tot puin herleid, families zitten urenlang te schuilen onder de grond. Om zo veel mogelijk mensen in nood te helpen, blijft het Internationale Rode Kruis (ICRC) acties uitbreiden.

Voor Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique- leden van Consortium 1212 – is het ondersteunen van de collega’s van het ICRC en de lokale teams onze hoogste prioriteit. Zij vragen in hoofdzaak financiële ondersteuning via 1212 om hulpgoederen te kunnen aankopen én direct te verdelen in de regio.

“ICRC-teams hebben medische benodigdheden, voedsel, water en hygiënemateriaal geleverd in Kiev, Mariupol, Odessa, Donetsk, Luhansk en vele andere plaatsen. Maar om het torenhoge aantal mensen in nood te helpen, is er meer nodig. Daarom mobiliseren we meer personeel en voorraden naar Oekraïne en de buurlanden”, zegt Martin Schüepp, regionaal directeur van het ICRC voor Europa en Centraal-Azië.

Er werd reeds extra Rode Kruis-personeel naar Oekraïne gestuurd: van medisch personeel tot veiligheidsspecialisten wapens & munitie en specialisten van het noodteams (Emergency Response Unit). Verder trokken Rode Kruis-teams naar Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Rusland om er de Rode Kruis-afdelingen te versterken. O.a. om te helpen bij het opzetten van logistieke hubs. Die zijn nodig om hulpgoederen efficiënter naar Oekraïne te sturen. Welke zaken werden met de ingezamelde fondser reeds gekocht & geleverd? Hieronder een kort overzicht:

Medisch

 • Levering medische artikelen aan Intensive Care ziekenhuis en kinderziekenhuis in Marioepol
 • Medische hulp in verschillende centra voor vluchtelingen binnen eigen land in Marioepol
 • Levering chirurgische materialen aan 3 ziekenhuizen in Kiev (in samenwerking met Artsen zonder Grenzen)
 • Levering 2,5 ton insuline in Odessa, genoeg voor 6.500 mensen voor 6 maanden; insuline voor 9.000 mensen in Dnipropetrovsk, voldoende voor 3 maanden
 • Psychosociale hulp aan kinderen en volwassenen in kelders en opvanghuizen in Kiev, Severodonetsk en Slovyansk
 • Levering van 160 EHBO-koffers

Levering voedsel, water en hulpgoederen

 • Voedsel, water en hygiëne-artikelen voor 4.000 mensen in opvangcentra in Marioepol
 • 500 voedselpakketten en hygiënekits, medicijnen en onderdakmateriaal in Gorlovka
 • Brandstof voor Oekraïense Rode Kruis, zodat het 750 hulppakketten kon bezorgen in Kurenivka, Obolon en Podil
 • Voedsel voor bewoners in Schastia, Triokhizbenka, Novoaidar
 • Meer dan 2,5 ton water voor Donetsk en Kirovsk.
 • Voedsel en onderdak voor 9 dorpen rond Donetsk voor ontheemden
 • Tools voor reparatieteams voor waterinfrastructuur in Donetsk
 • Veilig water, brandstof en dekzeilen voor inwoners van Donetskiy
 • Assistentie aan LuhanskGas in Vrubivka om gaspijpleidingen te herstellen
 • Contante hulp van bijna 28.000 CHF ($ 30.000) aan de Oekraïnse Rode Kruis in Kramatorsk
 • $ 66.000 aan contante hulp aan het de lokale Rode Kruis-afdeling in Lukansk
 • 4.900 kg kaliumpermanganaat nodig voor het zuiveren van water aan Vodadonbassa Pokrovsk
 • Hulpgoederen voor 7.000 mensen geschonken aan een hulporganisatie in Sviatohyrsk

Van hun kant verwelkomen de naburige Rode Kruis-teams –  waaronder Polen, Rusland, Hongarije, Slowakije, Kroatië, Roemenië en Moldavië – Oekraïense vluchtelingen en bieden ze essentiële hulp: tijdelijk onderdak, bedden, voedsel, water, basisbehoeften. Er wordt ook medische hulp en psychosociale steun verleend aan mensen in nood, evenals simkaarten zodat mensen in contact kunnen blijven met hun familie.

Daarnaast én heel belangrijk voert het Internationale Rode Kruis een duurzame, bilaterale en vertrouwelijke dialoog met alle partijen in het conflict. De gesprekken gaan over de manier waarop de vijandelijkheden worden gevoerd en over de bescherming van de burgerbevolking. We roepen daarin op om de verplichtingen van het Internationaal Humanitair Recht te respecteren.

ELKE GIFT TELT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Help de slachtoffers van het geweld via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

FOTO ©Trebukhou Maksym/Ukrainian Red Cross