Het internationale Caritas-netwerk draait op volle toeren om de bevolking van Oekraïne bij te staan

9 maart 2022 News

E-mailing du Consortium 12-12

Caritas is lid van Consortium 12-12. De lokale Caritasorganisaties bieden noodhulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraïne en in de buurlanden. In Oekraïne zelf bieden de plaatselijke Caritas-organisaties concrete steun in alle gebieden van het land, via opvangcentra en mobiele teams.

Er zijn tientallen opvangcentra voor mensen op de vlucht. Die kunnen er een warme maaltijd krijgen, zich wassen, de nacht doorbrengen. Er is ook psychologische ondersteuning.

Kinderen kunnen in de centra spelen en tekenen. De mobiele teams verdelen basisartikelen aan de kwetsbaarste personen: levensmiddelen, drinkwater, materiaal om zich te verwarmen, middelen om herstellingen uit te voeren (bescherming tegen de koude), hygiënekits…

Zowel in de centra als via de mobiele teams organiseert Caritas vervoer voor kwetsbare personen naar hun familie en veilige gebieden. De Caritasorganisaties in Polen, Hongarije, Tsjechië, Moldavië, Slovakije en Roemenië vangen nu personen op die vluchten voor het geweld in hu land.  Volwassen mannen mogen Oekraïne niet verlaten omdat ze mee moeten vechten. Het zijn dan ook vooral vrouwen en kinderen die (moeten) aanschuiven. Onze teams ondersteunen iedereen door veilig onderdak en eerste hulp te geven. Ze werken hierbij samen met de autoriteiten en krijgen hulp van heel wat vrijwilligers.

ELKE GIFT HELPT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Help de slachtoffers van het geweld via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

PHOTOS © Caritas