Ethiopië : covid zet families zonder een inkomen

15 mei 2020 COVID 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Meryam is ontzettend afhankelijk van haar pindanotenzaak om te overleven. De coronamaatregelen in Ethiopië betekenen dat ze niets verdient en er dus geen voedsel op de plank komt. Onderlinge hulp is de sleutel, vertelt Meryam, die hulp krijgt van Handicap International.

Bij een auto-ongeval raakte Meryam gewond aan haar beide benen. De moeder van 10 kinderen heeft krukken nodig om te lopen. Ze heeft een eigen pindanotenhandel in Fafan, in het zuidoosten van Ethiopië. Maar door Covid-19 en de lockdown heeft ze haar handel moeten stopzetten.

Onderlinge steun is de sleutel

“Ik verkoop pinda’s voor de kost. De opbrengst van vorige maand bedroeg ongeveer 500 Birr (14 euro). Dat was vrij goed. Mijn oudste dochter heeft werk als naaister en verdient tussen 150 en 200 Birr. Mijn man is een dagloner, maar ik breng het meeste geld binnen in onze familie. We kwamen net toe voor alle uitgaven in ons huishouden, zoals voedsel.

Door Covid-19 werd er een nationaal verbod op reizen opgelegd en ligt het transport van grondnoten stil. Behalve het inkomen van mijn dochter, die nog enkele opdrachten heeft, en steun van één van onze zonen verdienen we niets meer. Onderlinge steun is de sleutel om deze crisis het hoofd te bieden en te overleven.

 

De lessen op school werden stopgezet. Drie van mijn kinderen gaan nog naar school. Ze spelen heel de dag samen op de speelplaats en ik ben bang dat dat voor geweld gaat zorgen. Hoe langer ze samen blijven, hoe meer kans dat er conflicten ontstaan.

Professionele medische hulp weggevallen

Normaal gezien heb ik regelmatig revalidatiezorg nodig voor mijn benen, maar door de opgelegde beperkingen is dat op dit ogenblik onmogelijk. Bovendien zetten de medische zorgverleners nu alles in op de coronacrisis. Enkele dagen geleden had mijn dochter ernstige buikpijn. Het heeft heel lang geduurd eer we professionele hulp vonden, omdat de weinige professionele artsen al op de preventie van Covid-19 ingezet werden.

Ik ben lid van de lokale zakenvrouwengroep en ik ben het gewend om deel te nemen aan de wekelijkse samenkomsten met de andere leden. We hebben het dan over onze zaken en andere sociale kwesties … maar de groep is kleiner dan gewoonlijk. We respecteren de regels rond social distancing en kunnen niet met alle 25 leden samenkomen.

Het is heel jammer dat deze tradities stil liggen. Vorige week werden we geïnformeerd dat we geen begrafenissen kunnen bijwonen. In deze crisistijden hebben we een sterke sociale cohesie nodig.

Handicap International verdeelde hygiënekits en sensibiliseringsinformatie. Ik kreeg ook berichten via mijn telefoon en op de regionale tv-zender over Covid-19. Ik heb mijn gewoonten aangepast. Hiervoor waste ik mijn handen enkel met water, nu gebruik ik ook zeep, net zoals de rest van mijn familie.

We hebben de basisboodschap begrepen: regelmatig je handen wassen met zeep, geen hand geven wanneer je iemand ontmoet en publieke bijeenkomsten vermijden.

“Ik hoop dat deze crisis snel voorbij zal zijn.”

elke gift telt

COVID 12-12 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van Consortium 12-12: Belgische Rode Kruis, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan België en UNICEF België. Zij bieden steun in 5 prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie.

Samen helpen we de slachtoffers van het coronavirus in ontwikkelingslanden. Doe een gift online of via bankoverschrijving op BE19 0000 0000 12-12. Elke minuut telt om levens te redden.

 

FOTOS © Handicap international