COVID 12-12 : een gemeenschappelijke oproep tegen een omvangrijke urgentie

24 april 2020 COVID 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Onder de naam COVID 12-12 lanceert Consortium 12-12 een oproep tot solidariteit, om te beantwoorden aan de urgentie in de kwetsbare Zuidelijke landen geraakt door de COVID-19 pandemie. Geconfronteerd met deze ongeziene crisis, mobiliseren de 7 humanitaire organisaties van Consortium 12-12 – Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België en UNICEF België – zich om de pandemie te stoppen en miljoenen levens van kwetsbare mensen te redden.

De pandemie is een wereldwijde gezondheidscrisis. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. En de ergst getroffen slachtoffers zijn de al kwetsbare bevolkingen van landen met voedselonzekerheid, extreme armoede, conflicten en beperkte toegang tot gezondheidszorg.

De humanitaire noden zijn enorm. In landen als Congo, Syrië of Haïti is de gezondheidszorg al bijzonder fragiel. Deze zal moeilijk weerstaan aan de impact van de pandemie. Het Wereldvoedselprogramma schat dat het aantal personen dat het risico loopt om in een voedselcrisis te belanden, kan verdubbelen door het Coronavirus, tot 300 miljoen in de komende weken. De pandemie heeft al een verwoestend effect op levensonderhoud, in het bijzonder in Afrika, waar 1 persoon op 3 – dus 422 miljoen mensen – onder de armoedegrens leeft.

Deze ongeziene crisis veroorzaakt een urgentie op meerdere niveaus: gemeenschappen sensibiliseren, kwetsbare gezondheidssystemen ondersteunen, toegang tot water en voeding verzekeren en de meest kwetsbare populaties – kinderen, mindervaliden, ouderen – ondersteunen.

De zeven lidorganisaties van Consortium 12-12 mobiliseren zich en verlenen levensbelangrijke hulp op het terrein aan de bevolkingen van meer dan 40 landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Ze lanceren vandaag een gemeenschappelijke oproep in België.

Elke minuut telt om levens te redden. Met de oproep tot giften op BE19 0000 0000 12-12, biedt Consortium 12-12 de mogelijkheid om de acties van haar leden te ondersteunen in vijf prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel en levensonderhoud, de bescherming van kinderen en educatie.