Al bijna 18 miljoen euro bijeengebracht voor de oproep Oekraïne 12-12

18 maart 2022 News

E-mailing du Consortium 12-12

BRUSSEL, 18 maart - Als reactie op de humanitaire ramp in Oekraïne lanceerde het 12-12 Consortium op 3 maart de oproep #Oekraine1212. Vandaag is al 17,78 miljoen euro ingezameld op de rekening van het Belgisch Consortium voor Noodsituaties. Dankzij de massale steun van mediapartners kan de oproep rekenen op heel wat solidariteit van de Belgische bevolking. Gezien de ontwikkeling van de situatie moet deze solidariteit worden voortgezet, roept het 12-12 Consortium op.

De organisaties die lid zijn van het Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België) willen iedereen bedanken die al op de oproep heeft gereageerd met een gift.

Op donderdag 17 maart hebben de Vlaamse mediagroepen VRT, DPG Media, SBS en Mediahuis de handen in elkaar geslagen voor een uitzonderlijke actie. Een radioprogramma werd de hele dag uitgezonden vanaf de Groenplaats in Antwerpen en een televisieprogramma werd ’s avonds gelijktijdig uitgezonden op VRT, VTM en Play4. Deze geweldige mobilisatie van de Vlaamse media resulteerde in een voorlopig resultaat van 17,78 miljoen euro.

We zijn getuige van een enorme golf van solidariteit. Het is ongelooflijk, maar ook essentieel, want elke euro telt om noodhulp te kunnen bieden aan de burgerbevolking in Oekraïne en de buurlanden. Wij danken elke persoon, elk bedrijf en elke gemeente die Oekraïne 12-12 steunt. De mobilisatie van de Vlaamse media heeft gisteren een cruciale rol gespeeld. Onze actie gaat door omdat elke donatie welkom is. Volgende week is het de beurt aan de Franstalige radiomedia om hun steun aan Oekraïne 12-12 onder de aandacht te brengen.”, aldus Gilles Van Moortel, coördinator van het 1212-consortium.

Gezien de enorme noden in Oekraïne en de buurlanden gaat de #Oekraine1212 oproep door. Wij verwachten nog steeds een grote mobilisatie van het grote publiek, bedrijven, vele gemeenten, scholen en een veelheid van acties van allerlei omvang.

De giften zullen de leden van 12-12 in staat stellen te voorzien in de behoeften van de Oekraïense bevolking, zowel thuis als aan de grenzen. Ondanks de grote onveiligheid.

De leden van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties evalueren de noden en zijn complementair aanwezig in Oekraïne en/of de buurlanden met hulpprogramma’s op het vlak van dringende gezondheidszorg, voeding, watervoorziening, hygiëne, onderwijs, psychosociale begeleiding en bescherming. Enkele lidorganisaties zijn al vele jaren aanwezig in de regio en coördineren de hulpverlening in onderling overleg.

Een overzicht van de acties van de verschillende consortium-leden kunt u terugvinden op de website www.1212.be

Giften zijn welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be