AARDBEVING HAÏTI: NGO’s zijn ingeschakeld

16 augustus 2021 News

E-mailing du Consortium 12-12

De aardbeving die zaterdag Haïti trof, heeft tot nu toe al minstens 1.300 doden en 5.700 gewonden veroorzaakt. Er is enorme materiële schade aangericht in het land en de ziekenhuizen worden overspoeld. Haïti was al een gehavend land voor de aardbeving en moet zich de komende uren ook nog eens schrap zetten voor de tropische storm Grace. De lidorganisaties van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties mobiliseren zich om hulp te bieden aan de Haïtiaanse bevolking. Zij stellen de behoeften ter plaatse vast en roepen op tot donaties.

Caritas International 

Caritas International is operationeel in de departementen Grand’Anse en South, alsook in Nippes, samen met hun lokale partners.
Ondersteun Caritas International

Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld is operationeel in de getroffen gebieden. Met name in het departement Nippes, waar de ngo reeds 4 ziekenhuizen ondersteunt.
Ondersteun Dokters van de Wereld

Handicap International

Handicap International, al meer dan een decennium actief in Haïti, bereidt zich voor om revalidatiediensten en mobiliteitshulpmiddelen, psychosociale ondersteuning, WASH (water, sanitaire voorzieningen en hygiëne) en de toegang tot basisbehoeften (toegang tot voedsel, onderdak,…) aan te bieden. Atlas Logistique, de operationele eenheid van Handicap International, zorgt voor bevoorrading via de zuidelijke zeehavens van het land.
Ondersteun Handicap International

UNICEF

UNICEF heeft al medische pakketten geleverd aan 30.000 mensen in les Cayes en verdere benodigdheden voor de zorgverlening, water en sanitaire voorzieningen zijn onderweg. De hervatting van de basisdiensten – inclusief water en sanitaire voorzieningen, zorgverlening, voedsel en onderdak – is voor de getroffen bevolking de prioriteit. De organisatie werkt nauw samen met de plaatselijke autoriteiten en haar partners om de meest dringende behoeften verder vast te stellen.

Plan International

Plan International, dat in Haïti beschikt over een ervaren team, volgt de situatie op de voet op. Zodra de hulpbehoeften in het rampgebied verduidelijkt zijn, staan er teams klaar om extra ondersteuning te bieden.  

belgische Rode Kruis

Urgentie-experts van het Rode Kruis worden in Haïti ingezet om de toestand te helpen beoordelen en onmiddellijke humanitaire hulp te verschaffen aan de getroffenen, vooral aan de meest kwetsbaren zoals vrouwen, kinderen, bejaarden en mensen met een beperking. Na de aardbeving van 2010 hebben de mensen een groot trauma opgelopen en is psychologische steun essentieel.

 

 

 

Foto © Caritas Haïti