« We kampen hier met een enorm probleem op het vlak van de gezondheidszorg.”. »

20 april 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Door het conflict staat het zorgsysteem in Oekraïne onder extreem zware druk. Dokters van de Wereld (DvdW) – lid van Consortium 1212 - zet zich in om de zorgverleners, hospitalen en patiënten in het land te ondersteunen.

Anastasia Zikas (foto) werkt als mentale hulpverlener bij Dokters van de Wereld in Bakhmut, een stadje gelegen in de Donetsk oblast (Oost-Oekraïne).

« Sinds het conflict zijn we blijven werken. Het tekort aan basisbehoeften is een acuut probleem. Er is een tekort aan voedsel, water en hygiënische producten. Daarnaast kampen wij hier met een enorm probleem op het vlak van de gezondheidszorg. Omdat de werkdruk van het medisch personeel enorm is, kan niet iedereen geholpen worden. En zelfs als er een behandeling wordt opgestart, zijn sommige apotheken gesloten of zeer slecht bevoorraad. Zelfs als een huisarts nu een medicijn voorschrijft is het erg moeilijk het te krijgen. Daarnaast zijn er steeds meer zorgfaciliteiten die niet meer operationeel zijn of enkel nog spoedeisende hulp kunnen toedienen.

Het wordt voor ons ook steeds moeilijker om te communiceren met onze patiënten. Steeds meer plekken hebben geen mobiele verbinding of internet meer. Of mensen zitten ondergedoken in kelders en kunnen niet met de buitenwereld communiceren. Mijn manier om hier mee om te gaan is anderen te helpen. Zolang ik nog kan, blijf ik mijn patiënten psychologische hulp verlenen ».

NOG STEEDS TELT ELKE GIFT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden

Het helpen van slachtoffers van het geweld kan nog tot 31 december 2022 via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 1212

Gerelateerd nieuws