UNICEF opent ‘Blue Dots’ voor kinderen uit Oekraïne

9 maart 2022 News

E-mailing du Consortium 12-12

Duizenden families die het land ontvluchten moeten alles achterlaten door het verwoestende geweld. UNICEF België – lid van Consortium 12-12 - is ter plaatse om hen te ondersteunen en vangt ze in de buurlanden op in ‘blue dots’.

Een half miljoen kinderen op de vlucht

De UNICEF-teams werken de klok rond om de humanitaire hulp op te voeren in de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne nu het escalerende conflict een onmiddellijke bedreiging vormt voor het leven en het welzijn van de 7,5 miljoen kinderen in het land.

Steun voor kinderen en gezinnen die Oekraïne ontvluchten

Samen met UNHCR en andere partners mobiliseren de UNICEF-teams zich voor kwetsbare kinderen en gezinnen die het land zijn ontvlucht om te ontsnappen aan het geweld en die onderweg zijn naar Polen, Roemenië, Moldavië en de andere buurlanden.

Ze hebben basisvoorzieningen nodig zoals onderdak, voedsel en zuiver water. Getraumatiseerd door het geweld dat ze overal om zich heen zien, hebben ze ook dringend behoefte aan psychosociale zorg.

Om cruciale ondersteuning en dringende basisdiensten te leveren aan kwetsbare gezinnen, worden zogenaamde “Blue Dots” opgezet, veilige ruimtes langs doorgangsroutes waar kinderen en gezinnen toegang hebben tot verschillende diensten.   

“Blue Dots”, een veilige halte voor kinderen en hun families

De ‘Blue Dot’-centra worden in nauwe samenwerking met nationale en lokale autoriteiten, en in samenwerking met UNHCR en andere partners opgezet bij grensovergangen en andere strategische locaties.

Blue Dot-hubs bieden essentiële diensten voor kinderen en gezinnen

  • Een informatiebalie waar gezinnen informatie krijgen over de beschikbare ondersteuning en diensten en elementaire juridische bijstand voor gezinnen op de vlucht. 
  • Kindvriendelijke ruimten, waar kinderen kunnen uitrusten en spelen. Ze kunnen deelnemen aan activiteiten en psychosociale steun krijgen van opgeleid personeel. Er zijn aparte ruimten en activiteiten voorzien aangepast aan verschillende leeftijden.
  • Via gezinsherenigingsdiensten niet-begeleide en van hun familie gescheiden kinderen opsporen en bescherming garanderen.
  • Speciale ruimtes voor moeders en baby’s of peuters waar vrouwen borstvoeding kunnen geven en hun kind kunnen verschonen in een privéruimte.
  • Counseling en psychosociale ondersteuning voor zowel kinderen als ouders of verzorgers die door hun ervaringen met aanzienlijke trauma’s en stress te maken kunnen hebben. Psychologen, maatschappelijk werkers en opgeleide professionals staan klaar om kinderen te identificeren, vooral niet-begeleide of van hun familie gescheiden kinderen, die verdere deskundige steun nodig kunnen hebben.
  • Doorverwijzing indien nodig naar maatschappelijk werkers en gezondheidsdiensten voor gevallen van geweld of gezondheidsproblemen.
  • Veilige slaapplaatsen waar mensen met specifieke behoeften korte tijd kunnen uitrusten of kunnen worden doorverwezen naar noodopvang voor langere duur.
  • Noodvoorraden zoals kleding, hygiënische artikelen en dekens voor zeer kwetsbare kinderen en vrouwen.

Er zullen 26 Blue Dots worden opgezet- in Moldavië, Roemenië, Wit-Rusland, Slowakije, Polen, Hongarije en de Tsjechische Republiek. Per locatie kunnen dagelijks 3.000 tot 5.000 mensen geholpen worden.

ELKE GIFT HELPT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.   

Help de slachtoffers van het geweld via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12