UNICEF bezorgt noodvoorraden aan families in Oekraïne

21 maart 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Veel gezinnen in Oekraïne schuilen onder de grond, afgesneden van alle basisvoorzieningen. Door de schade aan de watersystemen zitten honderdduizenden mensen zonder veilig drinkwater. Ziekenhuizen brengen patiënten onder in de kelders en vrouwen bevallen op geïmproviseerde kraamafdelingen waar de medische voorzieningen beperkt zijn. Ook raken de medische voorraden op, waardoor de dringende inspanningen om een polio-uitbraak in te dammen moesten stopgezet worden.

UNICEF, lid van Consortium 12-12, stelt alles in het werk medisch materiaal en noodvoorraden te leveren aan meer dan 100 ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen in Oekraïne.

Noodhulpgoederen die vanuit de Global Supply and Logistics Hub van UNICEF in Kopenhagen zijn verscheept, kwamen op 5 maart per vrachtwagen aan in Lviv, als onderdeel van een konvooi van zes vrachtwagens met ongeveer 62 ton aan goederen, waaronder:

  • Persoonlijk beschermingsmateriaal om gezondheidswerkers te beschermen tegen COVID-19
  • Geneesmiddelen en EHBO-kits
  • Kits voor verloskundigen en kraamverzorgers
  • Chirurgische apparatuur en zuurstofconcentratoren
  • Leer- en recreatiemateriaal voor jonge kinderen

Op 6 maart leverde UNICEF 40 ton medische apparatuur aan 22 ziekenhuizen in vijf van de zwaarst getroffen regio’s maar ook eerstehulp- en verloskundigenkits, medicijnen en persoonlijk beschermingsmateriaal. Meer hulpmateriaal is onderweg via Polen, waaronder 17.000 dekens en warme winterkleding uit de opslagplaats van het UNICEF-landenkantoor in Mersin, Turkije.

UNICEF brengt ook veilig water per vrachtwagen naar conflictgebieden en ondersteunt mobiele teams die kinderbescherming en psychosociale zorg bieden aan getraumatiseerde kinderen.

De organisatie werkt de klok rond om dringende hulp te verlenen aan kinderen en gezinnen die getroffen zijn door het escalerende conflict – voor degenen die in Oekraïne zijn gebleven en voor de meer dan 2 miljoen vluchtelingen die naar de buurlanden zijn gevlucht, en waarvan er naar verwachting nog veel meer zullen volgen.

UNICEF heeft tientallen jaren ervaring met het werken in conflictgebieden om de meest kwetsbaren te te beschermen en met het bijstaan van mensen die ontheemd zijn geraakt door conflicten. De teams maken gebruik van deze expertise en het uitgebreide partnernetwerk ter plaatse om de impact van de respons zowel binnen als buiten Oekraïne te maximaliseren.

UNICEF herhaalt de oproep om de vijandelijkheden in Oekraïne onmiddellijk te staken om de doorvoer van meer hulp mogelijk te maken en gezinnen in staat te stellen voedsel en water te halen, medische zorg te zoeken of hun huizen te verlaten om veiligheid te zoeken.

NOG STEEDS TELT ELKE GIFT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Het helpen van slachtoffers van het geweld kan nog tot 31 december 2022 via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

Een pasgeborene in een kraamkliniek in Kiev wordt gemonitord met een ademhalingsapparaat, geleverd door UNICEF, samen met andere gezondheidszorgbenodigdheden. Met een eerste humanitaire zending biedt UNICEF ondersteuning aan ziekenhuizen in 5 regio’s in Oekraïne. Ze bieden een reddingslijn aan uitgeputte artsen en verpleegkundigen
© UNICEF/UN0604108/Boyko

Murat Sahin, de vertegenwoordiger van UNICEF in Oekraïne, inspecteert de noodvoorraden die in Lviv op 5 maart 2022.- © UNICEF/UN0602211/Moskaliuk

Op 7 maart 2022 weegt medisch personeel in het Regionaal Perinataal Centrum Kyiv in Oekraïne een baby met behulp van een weegschaal die door UNICEF is geleverd. © UNICEF/UN0604107/Boyko

Op 11 maart 2022 worden in Lviv, Oekraïne, dozen met medische, onderwijs- en recreatiebenodigdheden afgeleverd bij het Okhmadyt kinderziekenhuis. © UNICEF/UN0606251/Filippov

Gerelateerd nieuws