« Op een bepaald moment waren alle vensters in onze woning kapotgeschoten»

14 april 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Sinds de vroege uren van het conflict hebben het personeel en de vrijwilligers van Caritas – lid van het 12-12 Consortium – verschillende vormen van humanitaire hulp geboden in Oekraïne en de buurlanden.

Een huiveringwekkende getuigenis

In het treinstation van Odessa komen dagelijks veel mensen toe, onder andere oudere mensen. Deze hebben dikwijls extra hulp en aandacht nodig. Lang onderweg zijn is voor hen een zware beproeving; ze moeten trap op, trap af met hun zware bagage en moeten de informatie proberen te volgen. Ze hebben niet altijd een moderne telefoon of weten niet altijd hoe ze bepaalde ‘apps’ moeten gebruiken.

“Mijn man en ik komen uit de streek van Mykolaiv, in het Zuiden”, vertelt deze oudere dame die sokken zit te breien (foto). “In ons dorp werd er lang geschoten. Er waren veel ontploffingen te horen. Op een bepaald moment waren alle vensters in onze woning kapotgeschoten. We hebben besloten naar Odessa te vluchten maar nu weten we niet waar we naartoe zullen gaan”, zegt ze.

Een praktisch probleem: de geldautomaat slikte hun bankkaart in. Ze hebben dus geen geld. Nu is de vrouw bang dat ze geen pensioen meer zal ontvangen. In zulke omstandigheden is het erg belangrijk dat er plaatselijke ngo’s zijn die zorgen voor eten, onderdak, basisproducten en vervoer naar veilige plaatsen.

NOG STEEDS TELT ELKE GIFT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden

Het helpen van slachtoffers van het geweld kan nog tot 31 december 2022 via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

Gerelateerd nieuws