“Mensen komen met lege handen aan”

25 mei 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Oxfam, lid van Consortium 1212, steunt lokale organisaties die vluchtelingen helpen in Moldavië, Roemenië en Polen. Oxfam helpt die organisaties om de toestroom van vluchtelingen op te vangen, met name door sanitaire installaties aan te bieden, drinkbaar water te verdelen, bescherming te bieden tegen misbruik en geweld en cash geld te geven aan de meest kwetsbare gezinnen zodat ze kunnen kopen wat ze nodig hebben.

Lilya Kalinowska, vrijwilligerscoördinator in een opvangcentrum aan de Poolse grens, vertelt:

Toen het geweld begon, besloten we vrij snel om de vluchtelingen hier op te vangen,” vertelt ze. “We wachten hen op in het station en bieden onze hulp aan. Voor wie wil overnachten, hebben we bedden ingericht. De meeste mensen komen met lege handen aan, want ze moesten halsoverkop vluchten. Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen, dus onze hulp moest op hen afgestemd worden. Dat was een hele uitdaging, maar dankzij Oxfam kunnen we nu aan hun specifieke vragen tegemoetkomen. Ik heb het dan over de vraag naar hygiëneproducten, zoals zeep, luiers, tandenborstels, enz. Op dit moment onderzoeken we samen met Oxfam op welke manier we de mensen verder kunnen helpen die op lange termijn in Polen willen blijven.”

ELKE GIFT TELT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraïne ter plaatse en in de buurlanden.   

Het helpen van slachtoffers van het geweld kan nog tot 31 december 2022 via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

Photo © Tineke D’haese/Oxfam

Gerelateerd nieuws