Handicap International bereidt noodinterventie voor

18 maart 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Handicap International (HI) heeft teams in Oekraïne, Roemenië en Moldavië om de situatie ter plaatse op te volgen. De organisatie, lid van Consortium 1212, zal zo spoedig mogelijk een noodinterventie op touw zetten. De teams bestaan uit experts op gebied van revalidatiezorg, mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning, logistiek, veiligheid, basisbenodigdheden en de coördinatie van noodsituaties.

Momenteel zijn er 13 medewerkers ter plaatse om de evaluatie te voltooien en de activiteiten op te starten. Een eerste team werkt vanuit Boekarest (Roemenië) en is bezig met het opzetten van de bevoorrading van mobiliteitshulpmiddelen, revalidatiemateriaal en de verdeling van andere noodhulp. HI heeft ook een team van vier specialisten ingezet in Moldavië, in het zuiden van het land, bij de belangrijkste toegangspunten voor vluchtelingen, meer bepaald in de buurt van de stad Tudora.
Een derde team beoordeelt sinds 4 maart de behoeften in Oekraïne, in de regio’s Chernivsti, Vinnytsia, Dnipro en Lviv.

Op welke domeinen zal de interventie van Handicap International zich toespitsen?

  • Betere toegang tot kwaliteitsvolle revalidatiemogelijkheden en psychosociale bijstand voor kwetsbare slachtoffers.
  • Beperking van het risico op infectieziekten en verbetering van de toegang tot basishygiëne
  • Noodpakketten verdelen met essentiële huishoudartikelen voor de getroffen gezinnen.
  • Toezien op het inclusiviteitsbeginsel van de humanitaire hulp
  • De aanvoer van humanitaire hulp tot bij de slachtoffers mogelijk maken door de logistieke keten en de plaatselijke actoren uit de transport- en opslagsector bij te staan.
  • De risico’s van niet-ontplofte munitie beperken

NOG STEEDS TELT ELKE GIFT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Het helpen van slachtoffers van het geweld kan nog tot 31 december 2022 via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

Photo © Tom Nicholson / HI

Gerelateerd nieuws