Dokters van de Wereld zetten hun werk verder in moeilijke omstandigheden

6 maart 2022 News

E-mailing du Consortium 12-12

Dokters van de Wereld, lid van Consortium 1212, is sinds 2015 actief in het land maar heeft nu noodgedwongen haar activiteiten in bepaalde delen moe-ten stopzetten door het dodelijk geweld. De organisatie zet in andere delen haar missie verder.

De oostelijke regio van Severodonetsk is zo een regio waar Dokters van de Wereld 12 zorgcentra ondersteunt met mobiele teams, medicatie en medisch materiaal, maar waar door het geweld het werk tijdelijk moet gestopt worden. Op 28 Februari vielen daar 1 dode en meerdere gewonden.

Het maakt nog maar eens duidelijk hoe gevaarlijk de situatie momenteel is en waarom Dokters van de Wereld besloot de teams te evacueren uit de geweldzones. “Onze circa 100 medewerkers zijn momenteel net als de rest van de bevolking met hun gezinnen op de vlucht geslagen. We hebben elke dag contact met hen en tot hiertoe is iedereen veilig en in goeie gezondheid, ondanks de extreem moeilijke situaties waarin ze zich bevinden.” vertelt Francois De Keersmaeker, Directeur van Dokters van de Wereld Duitsland.

“Zodra de situatie veilig genoeg is, wil Dokters van de Wereld terugkeren naar de getroffen gebieden: we hebben intussen al een urgentieteam gestuurd naar Roemenië, aan de grens met Oekraïne om de teams te reorganiseren en humanitaire hulp te verlenen zodra dat mogelijk is.”

Daarnaast blijft Dokters van de Wereld doorgaan met het aanleveren met materiaal: “Eind vorige week slaagden we erin om trauma- en chirurgisch materiaal te leveren aan het Severodonetsk hospitaal. Deze week zijn er nog twee leveringen aan twee andere ziekenhuizen gebeurt.”

Tenslotte maakt Dokters van de Wereld zich ook op voor de opvang en medische begeleiding van Oekraïense burgers die onderweg zijn naar de omliggende buurlanden of intussen zijn aangekomen in Europa: “Er zijn momenteel honderdduizenden burgers op de vlucht. Dokters van de Wereld heeft de afgelopen jaren een grote expertise opgebouwd inzake hulpverlening aan mensen op de vlucht in en rond Europa. De landen die nu geconfronteerd worden met deze vluchtelingenstromen zijn overdonderd door de omvang van deze crisis.  Wij willen hen bijstaan met onze (psycho)medische expertise.”

Afhankelijk van de verdere evolutie van het conflict staan ​​onze medische teams klaar om zo snel mogelijk medische noodhulp te verlenen in de vorm van eerstelijnszorg en psychologische hulp aan de burgers die door de oorlog gewond, ontheemd of getraumatiseerd zijn geraakt.

ELKE GIFT HELPT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Help de slachtoffers van het geweld via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

PHOTOS © Dokters van de Wereld