Plan International helpt Oekraïense kinderen terug naar school 

1 april 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Sinds de start van het conflict, werden 75.000 kinderen per dag vluchteling. Van een normaal leven naar een onbekend bestaan op slechts enkele dagen tijd. Plan International, lid van Consortium 12-12, vangt deze kinderen op en ondersteunt hen met eerste noden en psychosociale bijstand, gaan op zoek naar familie en trachten hen ook een bekend gevoel en structuur te geven. De school en opnieuw toegang krijgen tot onderwijs speelt hier een cruciale rol in.

 

Emilia Sorrentino, specialist onderwijs in noodsituaties bij Plan International, vertelt: “Het conflict in Oekraïne heeft het onderwijs van een hele generatie kinderen verstoord. Leerlingen weer naar school krijgen is van cruciaal belang om hen een gevoel van normaliteit en veiligheid te geven, nu zij hun leven weer beginnen op te bouwen in een nieuw land.”

“Onderwijs biedt een veilige omgeving waar kinderen en jongeren kennis en vaardigheden kunnen blijven ontwikkelen, met anderen kunnen omgaan en toegang hebben tot andere belangrijke ondersteunende diensten, zoals schoolmaaltijden en gezondheidszorg. Meisjes die naar school gaan, lopen ook minder kans om blootgesteld te worden aan gevaren zoals seksuele uitbuiting, mensenhandel en huishoudelijke arbeid.”

Plan International zet in Moldavië projecten op om het onderwijs voor gevluchte kinderen te faciliteren. Dit enerzijds met onderwijs in opvangcentra maar tevens door de integratie van vluchtelingen in Moldavische scholen.  Om deze integratie te bevorderen leverde Plan International vorige week de eerste 500 boekentassen zodat kinderen die alles verloren, opnieuw naar school konden gaan.

 

De boekentassen, die essentiële benodigdheden zoals pennen, schriften, kleurpotloden en hygiëneproducten bevatten, zullen de vluchtelingenkinderen die nu in Moldavië wonen, helpen hun studies voort te zetten wanneer zij zich inschrijven in plaatselijke scholen.

 

De boekentassen werden geschonken op verzoek van het stadhuis van Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, waar reeds 397 nieuwe leerlingen uit Oekraïne zich hebben ingeschreven in de plaatselijke middelbare scholen en 47 in de gemeentelijke kleuterscholen – cijfers die waarschijnlijk nog zullen stijgen naarmate het conflict voortduurt.

NOG STEEDS TELT ELKE GIFT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Het helpen van slachtoffers van het geweld kan nog tot 31 december 2022 via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

Foto’s ©Plan International

Gerelateerd nieuws