Essentiële hulpverlening aan meer dan 750.000 mensen door het Rode Kruis

25 maart 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

De humanitaire situatie in Oekraïne wordt steeds ernstiger en wanhopiger. De Rode Kruisbeweging voert haar respons op om aan de groeiende behoeften van de bevolking te voldoen.

Een maand na het begin van het conflict heeft het Rode Kruis (het Belgische Rode Kruis is lid van Consortium 12-12) essentiële hulp geboden aan meer dan 750.000 mensen, zowel in Oekraïne als in de buurlanden. Meer dan 1.000 ton hulp (inclusief voedsel, beddengoed, dekens, tenten, water, hygiëneartikelen, enz.) is al over het land verdeeld.

Vorige week bereikte een konvooi van 11 vrachtwagens met 200 ton hulpgoederen van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en andere partners van de Rode Kruisbeweging Oekraïne. Deze hulp gaat naar verschillende delen van het land, waar de noden van de burgers het grootst zijn. De prioriteit ligt bij het verlenen van hulp aan ontheemden die in opvangcentra wonen.

De afgelopen weken is er ook medische apparatuur geleverd aan ziekenhuizen in Kiev, Donetsk en Marioepol. Insuline werd gedoneerd aan het Kyiv Children’s Hospital, dat de dringende behoeften van 1.500 kinderen gedurende 4 weken dekte, en aan Odessa en Dnipro met genoeg insuline voor 6.500 mensen gedurende zes maanden.

Van zijn kant heeft het Oekraïense Rode Kruis sinds het begin van het conflict honderden tonnen essentiële goederen uitgedeeld en de evacuatie ondersteund van meer dan 58.000 mensen uit Energodar, Sumy, de Kviy-regio, Kharkiv en Cherson-regio. Het Oekraïense Rode Kruis verleent niet alleen zelf eerste hulp, het leert ook eerste hulp aan mensen die hun toevlucht zoeken in kelders en schuilplaatsen.

Andere voorbeelden van acties die het Rode Kruisnetwerk de afgelopen dagen heeft uitgevoerd:

  • Distributie van matrassen aan ongeveer 500 ontheemden in Dnipro
  • Distributie van 14.466 kg voedingsproducten (granen, meel, pasta, granen, enz.) in Toretsk en Avdeevka.
  • Distributie van 1.150 voedselpakketten en 1.150 hygiënekits en dekzeilen in Makeevka en Novoazovsk (Donetsk)
  • Schenking van medische apparatuur, dekzeilen, circa 4.000 liter water, matrassen en dekens aan Donetsk.

HULP VOOR MENSEN DIE OEKRAINE ONTVLUCHTEN

Sinds 24 februari zijn volgens de laatste cijfers van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties meer dan 3,5 miljoen mensen het land ontvlucht. Van deze 3 miljoen kwamen er meer dan 2 miljoen Polen binnen. De teams van het Poolse Rode Kruis hebben al 169.000 mensen geholpen en er is meer dan 202 ton aan hulpgoederen en essentiële artikelen uitgedeeld. Er werd ook medische hulp verleend aan 4.000 mensen.

Na Polen ontving Roemenië het op één na hoogste aantal mensen die de grenzen overstaken op zoek naar veiligheid. Sinds de eerste dag werken Roemeense Rode Kruisteams 24/7 aan de grensovergangen en zorgen ze voor voedsel, water, luiers, producten voor vrouwelijke hygiëne, warme handschoenen en andere benodigdheden. Het Roemeense Rode Kruis doneert simkaarten en oplaadstations voor mobiele telefoons om mensen die zijn gescheiden van dierbaren in Oekraïne te helpen weer verbinding te maken.

Zeven andere naburige Rode Kruisverenigingen (Rusland, Wit-Rusland, Hongarije, Litouwen, Moldavië, Slowakije en Bosnië-Herzegovina) zijn ook betrokken bij de noodhulp om mensen die Oekraïne ontvluchten op te vangen.

ELKE GIFT TELT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis–Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Help de slachtoffers van het geweld.   Online stortingen of een overschrijvingen op het nummer BE19 0000 0000 12-12 zijn nog mogelijk tot 31/12/2022.

Gerelateerd nieuws