Dokters van de Wereld, meer dan ooit aanwezig in de regio

16 maart 2022 Oekraïne 12-12

E-mailing du Consortium 12-12

Wat vooraf ging: tot vlak voor de start van het recente geweld was Dokters van de Wereld - lid van Consortium 1212 - al reeds 7 jaar aanwezig in de vandaag zwaar getroffen Donbas-regio. De organisatie verleent er eerstelijnszorg, mentale hulpverlening en medicatie aan de lokale bevolking, waarvan meer dan een derde bestaat uit 65+-ers .

Wat doen we vandaag daar concreet?

  • Vandaag is de organisatie nog steeds actief in de regio. Omdat er een acuut tekort is aan medisch materiaal en medicatie, leveren ze trauma- en chirurgisch materiaal aan het Severodonetsk-hospitaal in het zwaarst getroffen Oostelijke deel van het land. Ze stuurden ook een extra noodteam om de 94 terreinmedewerkers te versterken.
  • Een ander deel van het Dokters van de Wereld team zit momenteel in een Oekraïense stad vlak aan de Roemeense grens. Samen met collega’s die zich in Roemenië bevinden, werkt de organisatie hard aan de uitbreiding van de hulp in de regio en het aankopen van medisch materiaal.   Ze zijn ook bezig met het opzetten van een warehouse voor medische en chirurgische
  • Na een eerste levering van 3 ton medisch materiaal aan 3 ziekenhuizen is de organisatie momenteel bezig met de aankoop van geneesmiddelen en medische benodigdheden voor nog eens 7 gezondheidscentra in het zwaar getroffen Oost-Oekraïne.
  • Sommige teamleden van de organisatie zijn geëvacueerd naar veiliger plekken. Van daaruit werken zij op afstand en verlenen hun psychologen en vroedvrouwen consultaties voor zowel geestelijke als reproductieve gezondheid.
  • In de regio Tsjernitvsi (Oekraïne) werken ze aan een responsplan om intern ontheemde mensen, mensen op doorreis, de gezondheidswerkers en gezondheidsstructuren te ondersteunen.
  • Vrachtwagens vanuit Griekenland en Turkije zijn onderweg met matrassen, kledij en dekens voor de vluchtelingen aan de grensregio’s.
  • 2 teams doorkruisen grensregio’s in Polen, Moldavië, Roemenië, Slovakije en Hongarije. Op deze exploratiemissie maken ze een balans op van de medische en mentale gezondheid bij de op de vlucht geslagen bevolking, de aanwezigheid van andere humanitaire organisaties en de medische noden.  Op basis hiervan zal de organisatie de komende weken nieuwe noodhulpacties opzetten.

ELKE GIFT TELT

OEKRAINE 12-12 is een gezamenlijke oproep van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties waaronder Caritas International, la Croix-Rouge de Belgique/Rode Kruis – Vlaanderen, Dokters van de Wereld, Handicap International België, Oxfam België, Plan International België en UNICEF België. Zij bieden hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraine ter plaatse en in de buurlanden.

Help de slachtoffers van het geweld via een online storting of via een overschrijving op het nummer BE19 0000 0000 12-12

PHOTO ©Dokters van de Wereld

Gerelateerd nieuws