menu

COVID 12-12

Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

Doe een gift via overschrijving:
BE19 0000 0000 1212

Of online :

Ik doe een gift

Nieuws

© Caritas Liban
© Caritas Liban

Beiroet : onze lidorganisaties mobiliseren zich
07/08/2020

Brussel, 7 augustus 2020 – Deze dinsdag hebben twee explosies in de haven van Beiroet de stad verwoest. Tot op heden zijn er ten minste 154 doden en meer dan 5000 gewonde. Deze ramp gebeurt terwijl Libanon al een van de landen is die door de lidorganisaties van het Consortium 12-12 als bijzonder kwetsbaar worden aangemerkt, geconfronteerd met een economische crisis en met de gevolgen van de COVID-19-pandemie.

Meerdere lidorganisaties van het Consortium 12-12 mobiliseren zich en organiseren noodhulp ter plaatse.

© UNICEF/ UNI356240

© UNICEF/ UNI356240

 

Belgische Rode Kruis
Er worden meer dan 125 ambulances ingezet en eerstehulp- en triageposten werden opgestart. Heel wat Libanese gezinnen werden door de explosie dakloos. 1.000 families kunnen alvast terecht op verschillende noodopvanglocaties en dit voor de komende 72 uur. De komende weken en maanden zal deze capaciteit opgetrokken worden voor 10.000 gezinnen. Vrijwilligers delen ook eten, water, hygiënekits, matrassen, mondmaskers, handschoenen, … uit.
Meer info
Steun het Belgische Rode Kruis

Caritas International
Caritas Libanon was snel ter plaatse in de buurt van ziekenhuizen om de gewonden te helpen. Eerste hulp kon geboden worden: voedsel, water, enz. Het is voor Caritas Libanon niet gemakkelijk om al precies in te schatten wat we de komende maanden nodig gaan hebben, maar die analyse wordt de komende dagen gemaakt. Caritas International maakte ondertussen een eerste steunpakket van 50.000 euro vrij.
Meer info
Steun Caritas International

Dokters van de Wereld
Dokters van de Wereld zal in de komende dagen hun psychosociale zorgactiviteiten aan de slachtoffers aanpassen en uitbreiden. Bovendien, sturen ze 20.000 beschermingskits om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Meer info
Steun Dokters van de Wereld

Handicap International
Uit noodevaluaties die Handicap International in de ziekenhuizen van Beiroet heeft uitgevoerd, blijkt dat de meest voorkomende verwondingen complexe breuken en amputaties van ledematen (vingers, tenen) zijn. De slachtoffers hebben snel fysieke revalidatiezorg en mobiele hulpmiddelen (krukken, rolstoel, …) nodig om te beginnen aan hun herstel.
Meer info
Steun Handicap International

Oxfam-Solidariteit
Oxfam werkt samen met partners ter plaatse om te voorzien in de behoeften van de meest kwetsbaren door water, sanitaire voorzieningen en financiële hulp te bieden.
Steun Oxfam-Solidariteit

Plan International
Plan International werkt samen met partners in Libanon om spoedig voedsel, hygiënekits en andere essentiële benodigdheden te verdelen aan kinderen en gezinnen waarvan het leven door deze crisis is verwoest. Plan International heeft ook belangrijke communicatieboodschappen vrijgegeven, waarin wordt gewaarschuwd dat duizenden gezinnen humanitaire hulp nodig hebben in de nasleep van de crisis, die volgens de regering van Beiroet 300.000 daklozen heeft achtergelaten.

UNICEF
UNICEF werkt nauw samen met autoriteiten en partners ter plaatse om snel te kunnen schakelen met hulpdiensten waar nodig, waaronder ook de zorg voor de gezondheid van zorgmedewerkers en andere reddingswerkers aan de frontlinie. Ze zorgen voor drinkwater voor de medewerkers in de haven van Beiroet en ondersteunen het ministerie van Volksgezondheid om de overgebleven medicijnen en vaccins uit de pakhuizen in de haven te halen. Kinderbeschermingspartners bieden psychosociale hulp aan getroffen kinderen door de hele stad.
Meer info
Steun UNICEF

 

Wilt U de slachtoffers van Beiroet helpen? U kunt direct een van onze lidorganisaties steunen.


Giften die op de rekening van het Consortium 12-12 zijn gestort, worden toegewezen aan COVID 12-12 om slachtoffers van COVID-19 te helpen in meer dan 40 kwetsbare landen, waaronder Libanon.