Een update over de operaties van Oxfam, één maand na de aardbevingen in Syrië en Turkije

4 maart 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

Er is ondertussen een maand verstreken sinds de zware aardbeving en 5000 naschokken die Turkije en Syrië troffen. De teams van Oxfam en hun partners verhogen momenteel hun inspanningen om tegemoet te komen aan de vele noden: er worden schuilplaatsen gebouwd voor de slachtoffers, voedselpakketten uitgedeeld, water geleverd per tankwagen, draagbare toiletten en douches gestuurd. Daarnaast lopen onderzoeken naar de stabiliteit van gebouwen die beschadigd raakten. Hieronder volgt een samenvatting van onze activiteiten.

Syrië incasseert een crisis bovenop een crisis

Ongeveer 8,8 miljoen mensen in Syrië zijn getroffen door de dubbele aardbeving die het noordwesten van het land heeft geteisterd. Het gaat daarbij vooral om de provincies Aleppo, Hamma, Idleb, Latakia en Tartus. Een maand later zijn de noden nog steeds immens. Syrië gaat bovendien gebukt onder 12 jaar oorlog, en 90% van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. De responsplannen van de VN om in de humanitaire behoeften te voorzien werden vorig jaar voor slechts 48% gefinancierd.

Vanuit de drie humanitaire hubs in Aleppo, Damascus en Deir-ez-Zor hebben onze teams tot nu toe:

  • de stabiliteit van 400 gebouwen geanalyseerd via 9 teams van 18 ingenieurs. Wij gaan door met dit cruciale werk zodat mensen veilig naar huis kunnen terugkeren.
  • met tankwagens meer dan een miljoen liter drinkwater geleverd aan 46 opvangcentra waar slachtoffers van de ramp verblijven en 40 watertanks geïnstalleerd. Deze missie is een van onze meest urgente prioriteiten. In 2022 brak opnieuw cholera uit in Syrië en de hygiënische omstandigheden gaan snel achteruit.
  • de aardbevingsschade aan pompen en waterleidingen op 28 plaatsen in het land hersteld.
  • 500 hygiënekits uitgedeeld (waaronder maandverbanden, zeep, dekens en luiers).
Een Oxfam-team bezorgt hygiënekits aan Manar Tayar, die onderdak vond in een van de ruïnes van Aleppo.

 

Momenteel hebben onze teams 45.000 mensen geholpen. Volgens onze laatste schattingen zullen wij de komende 36 maanden 800.000 Syriërs kunnen ondersteunen. Volgende week beoordelen teams de waterdichtheid van vijf watervoorzieningssystemen in de provincies Aleppo, Latakia en Hama en beginnen ze met de reparatie van waterleidingen naar scholen en ziekenhuizen. Daarnaast ondersteunen ze de heropening van bakkerijen die door de aardbeving schade opliepen; een dringende steunmaatregel omdat 9,3 miljoen Syriërs al vóór de aardbeving te kampen hadden met voedselonzekerheid.

Oxfams enorme uitdaging in Turkije: 1,5 miljoen mensen helpen

De aardbeving van 6 februari was na de aardbeving van 1939 in Noord-Anatolië de dodelijkste in de geschiedenis van Turkije. Minstens 44.000 mensen kwamen om en steden als Gaziantep, Diyarbakir, Antiochië en Hatay liepen enorme schade op: 160.000 gebouwen, waaronder meer dan 500.000 flats, stortten in.

Aziza Ahmed (26) en haar drie kinderen zijn uit het door oorlog verscheurde Syrië gevlucht om in Gaziantep hun toevlucht te zoeken. Ze onderhoudt haar gezin in haar eentje door in een fabriek te werken. Na de aardbeving bouwde ze een tijdelijk onderkomen van zeildoeken die ze tussen het puin vond. We hebben alleen wat dekens. Ik ben bang dat mijn kinderen ziek zullen worden in deze kou. We hebben goed onderdak, voedsel en verwarming nodig. ©Tineke Dhaese et Dania Kareh

 

Oxfam KEDV, de Turkse afdeling van de internationale organisatie Oxfam, kwam onmiddellijk in actie. Ze kon zich beroepen op haar ervaring opgedaan tijdens de aardbeving in Izmit in 1999. Eerst hebben onze teams en de 78 vrouwencoöperaties die lid zijn van Oxfam Turkije contact opgenomen met 800 Muhtars (burgemeesters en wijkhoofden) om naar hun meest dringende behoeften te peilen. Vervolgens konden ze:

  • Dekens, generatoren, containers voor tijdelijk onderdak, drinkwater, hygiënekits, elektrische kachels, evenals kleding en luiers voor baby’s uitdelen.
  • 500 meldingen van families van vermisten of van mensen die nog vastzitten onder het puin via sociale netwerken doorgeven aan Turkse zoek- en reddingsteams.
  • De 125 plaatsen waar de hulptroepen nog niet zijn aangekomen in kaart brengen en de autoriteiten wijzen op hun behoeften.
  • Gemeenschapskeukens openen om warme maaltijden uit te delen.
  • Partnerschappen met andere maatschappelijke organisaties en de privésector aangaan om onze respons in alle door de aardbeving getroffen provincies te versterken.
  • 60 vrijwilligers mobiliseren om hulp te bieden aan de slachtoffers in Gaziantep.
Berfin Akdeniz (18), uit Gaziantep, bereidde zich voor op haar universitaire studies. Ze wil lerares worden, maar besloot haar plannen even op te schorten en vrijwilligerswerk te doen voor Oxfam Turkije in een distributiecentrum voor humanitaire hulp aan de rand van de stad. “Ik ben hier omdat ik de noden voel. Vrijwilligerswerk is voor mij een manier om mensen hoop te geven.” ©Tineke Dhaese et Dania Kareh

 

Turkije beschikt dan wel over goede expertise om op dit soort rampen te reageren, maar het ontbreekt het land aan voldoende capaciteit om een crisis van deze omvang aan te pakken. Wij voorzien daarom een aanpak in twee fasen: 10 miljoen euro verspreid over de eerste 12 maanden en 20 miljoen de komende drie jaar.

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Con-sortium 12-12: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.