Bushra, na de aardbevingen in Syrië: “Ons huis zit nu vol scheuren”

10 maart 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

“Wij wonen met vijf personen in ons huis. In de slaapkamers en elders zitten er nu heel wat scheuren in de muren. Een nieuwe grote aardbeving zou onze woning kunnen verwoesten.” Bushra is één van de vele duizenden van wie het leven totaal op stelten werd gezet na de aardbevingen in de nacht van 6 februari.

“Mijn man werkt niet”, legt Bushra uit. “Hij was bij het leger, maar is nu met pensioen. Ons gezin leeft alleen met het geld dat hij als pensioen ontvangt. Onze drie kinderen gaan naar school. We hebben geld nodig om dat te kunnen betalen en om te zorgen voor eten, drank, kleren.”

En Bushra gaat voort: “Een ander huis hebben we niet maar een architect vertelde ons dat we onze woning wel onmiddellijk zouden moeten verlaten. Precies omdat er nu zulke grote scheuren in zitten. Een nieuwe grote aardbeving zou het huis kunnen vernietigen, met vreselijke gevolgen, ook voor onze kinderen.”

“Bij één van de vorige aardbevingen zijn we blootvoets naar buiten gelopen om ons leven te redden. In leven blijven is veel belangrijker dan geld of een huis. Het is wel erg moeilijk om het in deze omstandigheden vol te houden. Zeker nu het zo koud is en er soms ook sneeuw valt.”

Maximaal leed verlichten

Het verhaal van Bushra illustreert het grote leed van de Syriërs en Turken die werden getroffen door de opeenvolgende aardbevingen. In Syrië kunnen ze al meer dan een maand rekenen op de lokale teams van Caritas.

“Wij zetten onze humanitaire respons op de aardbeving voort. Momenteel concentreren wij onze inspanningen vooral in de steden Aleppo, Lattakia en Jableh”, zegt Yerado Krikorian van Caritas Syrië.

Het kantoor in Aleppo organiseert hulpverlening door basisbenodigheden te verdelen in een aantal ‘shelters’ in de getroffen zones. Een team in de kuststreek is de hulpmiddelen aan het verspreiden via collectieve shelters in Jableh en Lattakia. Nog andere collega’s brachten de noden in kaart van overlevenden die vanuit Hama en andere plaatsen naar de stad Homs trokken; zij registreerden 151 families, die hulp in natura zullen krijgen. Caritas Syrië neemt deel aan diverse vergaderingen met andere ngo’s om te voorkomen dat we dubbel werk zouden leveren.

Yerado hamert erop: “De overlevenden hebben nog altijd nood aan van alles en nog wat. Zoals eten, basisbenodigdheden, cash en psychologische ondersteuning.”

Hulpverlening van Caritas Syrië in de stad Lattakia. © Caritas Syrië

 

Caritas in Turkije

Turkije werd ook zwaar getroffen door de recente aardbevingen. En ook daar is het Caritas-netwerk aan de slag om de overlevenden op een aantal plaatsen te helpen.

In Anatolië gingen teams van Caritas meteen na de eerste aardbeving aan de slag om overlevenden te voorzien van voedsel, drinkwater, beschuttingsmateriaal, dekens, kits met hygiënische artikelen, geneesmiddelen, voedsel en andere artikelen. “Dag na dag kloppen tientallen mensen bij het bisdom aan om hulp te vragen”, vertelt een plaatselijke medewerker van Caritas. “Het betekent voor ons veel dat we veel internationale solidariteit ervaren bij deze tragische gebeurtenissen die invloed hebben op zeer vele levens.”

Al in de eerste week van februari zorgde het netwerk van Caritas voor een telefonische hulplijn om bijstand en ondersteuning te regelen. “Te veel mensen in dit drama zijn vergeten en aan hun lot overgelaten”, is te horen bij de teams in Anatolië. “Wij proberen de getroffen families te bezoeken, in het bijzonder diegenen die geïsoleerd leven.”

“Zowel in Turkije als in Syrië verloopt de hulpverlening in erg moeilijke omstandigheden”, weet Sébastien Dechamps, humanitair coördinator bij Caritas International. “Desondanks doen de teams van Caritas hun uiterste best om hun rol te spelen en te zorgen voor voedsel, onderdak, non-foodartikelen en psychologische bijstand. Giften doen aan 12-12 blijft een hele goeie manier om de hulpverlening mogelijk te maken.”

ELKE DONATIE TELT

Noodhulp Syrië – Turkije -1212 is de gemeenschappelijke oproep van de lidorganisaties van het Con-sortium 12-12: Caritas International, Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-Rouge de Belgique, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International Belgium en UNICEF Belgium. Zij verlenen noodhulp aan de door de aardbevingen getroffen Turkse en Syrische bevolking.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.

Laten we samen de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden helpen. Steun ons door online een gift te doen of via overschrijving op BE19 0000 0000 12-12.