1,8 miljoen euro opgehaald dankzij de grote solidariteitsdag

7 maart 2023 Aardbeving Syrië-Turkije

E-mailing du Consortium 12-12

BRUSSEL, 7 maart 2023 – De grote solidariteitsdag gisteren, 6 maart, ten voordele van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, heeft 1,8 miljoen euro opgebracht. Dit bedrag alleen al vertegenwoordigt 15% van het totaal dat tot nu toe voor deze oproep is ingezameld (11,6 miljoen euro). Deze donaties maken het mogelijk om de humanitaire hulp van de zeven lidorganisaties van het Consortium 12-12 mee te financieren.

“Het resultaat van de solidariteitsdag is indrukwekkend. Dit is drie keer meer dan het bedrag dat gemiddeld per dag wordt ingezameld sinds de lancering van onze oproep. We zijn enorm dankbaar voor deze enorme solidariteit en de steun van alle media in het land”, zegt Gilles Van Moortel, coördinator van het Consortium 12-12. “Met dit geld kunnen onze organisaties het verschil maken voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. »

De solidariteitsdag van 6 maart stond volledig in het teken van de slachtoffers van de aardbevingen, een maand na de ramp. Zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant hebben alle radiozenders, televisiereportages en -programma’s, onlinemedia en printmedia aandacht besteed aan de noodsituatie in Syrië en Turkije, en de mogelijkheid om een gift te doen (onder meer via SMS). Rapporten uit het veld en interviews met humanitaire hulpverleners stelden het publiek in staat meer te weten te komen over de situatie ter plaatse en de behoeften van de getroffen bevolkingsgroepen. Het iconische nummer “People help the People” (van Birdy) werd gelijktijdig uitgezonden op alle radiostations, als teken van solidariteit. En voor de gelegenheid werd de RTBF-VRT-toren in Brussel in de 12-12 kleuren verlicht.

“Zo’n dag van solidariteit was mogelijk dankzij de steun en deelname van alle media, over de taalgrenzen heen. We willen dan ook de media, de bv’’s en al onze partners hartelijk bedanken voor dit initiatief, hun steun en hun aandacht. Zij maakten de golf van saamhorigheid tastbaar”, zegt de Consortiumcoördinator.

De oproep “Aardbeving Syrïe-Turkije” kan rekenen op de steun van volgende media en regies: VRT, DPG, SBS, RTL, RTBF, LN24, LN-Radio, N-Group, Groupe Rossel, Sud Media, AB3, La Première, Musiq3, VivaCité, Viva+, Tipik, Classic 21, Tarmac, JAM, Radio Contact, Nostalgie, NRJ, Nostalgie+, NRJ+, Chérie, Fun radio, Roularta, JC Decaux, Clear Channel en Transfer.