menu

COVID 12-12

Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

Doe een gift via overschrijving:
BE19 0000 0000 1212

Of online :

Ik doe een gift

Haiyan 21-21

cycloon-haiyan-1212-getuigenis

“Vandaag gaat het al beter dan gisteren!”
23/12/2013

Enkele foto’s en korte getuigenissen vertellen hoe de internationale solidariteit het dagelijkse leven van de Filipijnen al heeft verbeterd, enkele weken na de doortocht van tyfoon Haiyan.

Barca Pombo

Barca Pombo uit Palo staat in het deurgat van een noodwoonst die haar familieleden zelf hebben opgetrokken uit hout dat ze recupereerden uit de omgeving. De werktuigen en het dekzeil kregen ze van Caritas.
“Toen de tyfoon het land bereikte, verscholen Barca en mijn gezin van vier ons in het huis van een familielid. We vonden beschutting onder een grote gootsteen. Toen we terug naar huis keerden, was ons huis helemaal weg, er schoot niets over. Toch ben ik blij met deze noodwoning en het degelijk dekzeil dat we hebben gekregen. Nu kan ik schuilen voor de zon die me zwaar weegt, en als het regent blijven we droog.

Romeo en Lourdes

cycloo-haiyan-1212-getuigenisRomeo en zijn vrouw Lourdes: “De hygienekits zijn een grote hulp voor ons. We zijn bijna al onze spullen kwijt en hebben geen geld om op de markt nieuwe spullen te kopen. Alles wat we krijgen is dus nuttig voor ons, we hebben alles nodig!
“We hebben al een hele hoop van de spullen kunnen gebruiken. Gisterennacht sliepen we op de slaapmatten en met de dekens omdat de onze verloren zijn gegaan door ‘Haiyan”. Ook de muskietennetten hebben we gisteren gebruikt. Er zijn hier veel muggen dus we hebben een veel comfortabelere nacht gehad dankzij de netten.”

Reina en haar gezin

cycloon-haiyan-1212-getuigenisGlenn en Reina Reposar wonen samen met hun twee dochters en Reina’s moeder in Palo op het eiland Leyte. Ze overleefden gelukkig de storm maar hun huis was zwaar gehavend en onbewoonbaar. Reina verloor tijdelijk haar job bij de lokale universiteit die zwaar beschadigd werd en sindsdien gesloten is. Glenn werkt als loodgieter in Algerije maar stelde zijn terugkeer uit om het huis te herstellen. Van Caritas kregen ze een “shelter kit” met onder meer een tentzeil, nagels, touw, een hamer, kortom al het nodige om een noodwoonst te bouwen tot ze later terug een volwaardig huis kunnen bouwen.
“Ondanks al de pijn en de miserie die we hebben beleefd, doet het enorme solidariteitsvertoon vanuit alle uithoeken van de wereld ons terug glimlachen,” zegt Reina.

Dr.Letlet

cycloon-haiyan-1212-getuigenisDr Letlet van Dokters van de Wereld, verantwoordelijke voor het San Pablo gezondheidscentrum:“We waren aanwezig voor en tijdens de tyfoon. Het was verschrikkelijk, de wind heeft het dak eraf gerukt. In het begin konden we geen medische hulp bieden aan de mensen in ons district. We zijn Dokters van de Wereld heel dankbaar voor de hulp die ze geven. Ze begeleiden ons, geven ons materiaal en ze gaan met ons mee op pad. De medische en financiële steun betekent veel voor ons. Na de tyfoon wisten de meesten van ons niet waar te beginnen. We voelden ons verdrietig en radeloos. Daarom wordt de hulp echt geapprecieerd. We zijn gezegend en gelukkig dat we hulp krijgen van Dokters van de Wereld. We gaan samen werken om het centrum te heropbouwen en de dingen terug ‘normaal’ te krijgen.”

Aileen

cycloon-haiyan-1212-getuigenisNa de doortocht van tyfoon Haiyan snelde Handicap International de slachtoffers te hulp. De organisatie deelde shelters, deken en kookkits uit. Aileen, haar man en zeven kinderen vluchtten naar de kerk in het dorp toen het natuurgeweld losbarstte.
Aileen getuigt: “Van ons huis bleef niets meer over. Het heeft een hele tijd geduurd voor we hulp kregen. Door de tyfoon is onze ‘barangay’ helemaal geïsoleerd en afgesneden van de bewoonde wereld. Maar mensen van Handicap International zijn naar ons toegekomen en hebben ons tenten, dekens een matras en een waterreservoir gegeven. Dat heeft ons enorm geholpen. We hebben nu op zijn minst een schuilplaats. En mijn kinderen zijn in veiligheid.”

John Cortez

cycloon-haiyan-1212-getuigenisJohn Cortez krijgt hulp van een schrijnwerker, twee assistenten en enkele vrijwilligers bij het opzetten van een noodwoonst voor zijn familie. Van zijn huis in Haubon nabij de stad Ormoc bleef niets meer over. Ze zijn druk in de weer met de houten structuur die nadien zal overspannen worden met dekzeilen. Caritas schonk John de dekzeilen, nagels en het nodige gereedschap om de tijdelijke woonst in elkaar te timmeren. “We werken ons kapot! Maar ik ben blij dat ik zo snel mijn gezin van zes terug onderdak kan geven en dat we toch terug een beetje een eigen thuis zullen hebben.”

Een liedje in de kindvriendelijke ruimte

Deze kindjes zingen samen met hun begeleidster een liedje in een kindvriendelijke ruimte ingericht door UNICEF. Het is een tent die hen beschermt tegen de regen en zon en waar ze even weer helemaal kind kunnen zijn.