menu

COVID 12-12

Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

Doe een gift via overschrijving:
BE19 0000 0000 1212

Of online :

Ik doe een gift

Haiyan 21-21
15/04/2016

Op 8 november 2013 veroorzaakte Haiyan, een bijzonder zware tyfoon, grote schade op de Filippijnen. Meer dan 14 miljoen mensen werden getroffen, ruim 6.000 verloren het leven, 1 miljoen huizen werden geheel of gedeeltelijk vernield en 4 miljoen mensen werden dakloos. De lidorganisaties van 12-12, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en Unicef België, waren allen reeds in het land aanwezig en stuurden meteen noodhulpteams om de hulpverlening op gang te trekken. De zeer moeilijke toegang tot de getroffen zones en gebrekkige communicatie beletten om het aantal slachtoffers en de omvang van de ramp snel in te schatten. Zodra duidelijk was dat effectieve levensreddende hulp kon geboden worden, besliste het Consortium 12-12 om haar rekeningnummer te activeren voor een bijzondere steunoproep aan de bevolking.

CIJFERS:

  • 99 miljoen inwoners
  • 25% van de bevolking leeft onder de armoedegrens
  • Tyfoon Haiyan is de krachtigste uit de geschiedenis
  • Meer dan 14 miljoen Filipijnen zijn getroffen, 40% zijn kinderen
  • 6.200 mensen zijn gestorven
  • 4 miljoen is dakloos
  • 1 miljoen woningen zijn beschadigd of vernield

“HAIYAN 21-21” OP HET TERREIN:

cycloon-haiyan-1212De vijf lidorganisaties (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, UNICEF België,) en hun partners op het terrein, hebben op drie korte tijd grote vorderingen gemaakt.

Naast de verdeling van voedsel, water, onderdak en andere noodvoorzieningen wordt er gewerkt aan het herstellen van de infrastructuur en de rehabilitatie van de visvangst, landbouw en de veeteelt.

Mensen uit tentenkampen en opvangcentra verhuisden naar semi-duurzame woonsten. Tijdelijke scholen zorgden ervoor dat kinderen snel weer naar school kunnen en mobiele klinieken en medische hulpverlening verbeterden de toegang tot gezondheidszorg.
Ondanks deze vooruitgang blijft de heropbouw van permanente structuren een lang proces met grote uitdagingen.

Meer info:
Positief bilan van een jaar hulpverlening – 1 jaar
Overzicht van de hulpverlening kort na de doortocht van de cycloon
Getuigenis van enkele slachtoffers, weken na de tyfoon

“HAIYAN 21-21” IN BELGIË:

De mobilisatie voor de oproep “Haiyan 21-21” was groot in ons land. Burgers, bedrijven en locale besturen droegen samen bij tot een totaalbedrag van € 9,55 miljoen ten voordele van de slachtoffers. Wij onthouden onder andere een grote actie van de Pro League, samen met clubs en supporters, die 10.000 € opleverde.

Meer info:
Spot Haiyan 21-21

RESULTATEN:

De giften voor de campagne ‘Haiyan 21-21’ liepen op tot € 9.550.000, waarvan € 6,5 miljoen op het gezamenlijke rekeningnummer.