menu

COVID 12-12

Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

Doe een gift via overschrijving:
BE19 0000 0000 1212

Of online :

Ik doe een gift

Haïti Lavi 12-12
15/04/2016

Op 12 januari 2010, werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 15 km van Port-au-Prince, waar meer dan een miljoen mensen woonden. Meer dan 200.000 mensen kwamen om, 300.000 raakten gewond, 2.000 moesten een amputatie ondergaan en 1,5 miljoen mensen kwamen terecht in voorlopige opvangkampen. De aardbeving maakte Port-au-Prince en omstreken letterlijk tot een puinhoop, met naar schatting 20 miljoen kubieke meter puin te ruimen. Haïti was bovendien reeds een van de armste landen ter wereld en kampte al vele jaren met de gevolgen van geweld, onveiligheid en opeenvolgende natuurrampen.

Wereldwijd werden solidariteitsacties opgezet. In ons land lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit en UNICEF België) daags na de aardbeving de actie “Haiti Lavi 12-12”.

CIJFERS:

  • Haïti, 24ste meest arme land ter wereld
  • 10,6 miljoen inwoners
  • de helft van de Haïtiaanse bevolking is jonger dan 18 jaar, 38% jonger dan 14 jaar

“HAITI LAVI 12-12” OP HET TERREIN:

De organisaties van “Haiti Lavi 1212” zijn sinds jaren actief in Haïti en bieden sinds de eerste uren na de aardbeving hulp aan de slachtoffers. Ze zorgden voor zuiver water, medische zorgen, voeding, opvang en bescherming.
De situatie op het terrein werd nog verder bemoeilijkt door twee onverwachte gebeurtenissen: de doortocht van orkaan Tomas in september en de cholera-epidemie in oktober. Sinds de aardbeving hebben twee miljoen mensen toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen, medische zorgen, onderdak en drinkwater, dankzij de noodhulp.

De solidariteit van het Belgische publiek gaf de NGO’s verenigd in het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties, de mogelijkheid om ook plannen te maken voor na de noodhulpfase. De organisaties van het Consortium beseffen goed dat ze steun zullen moeten bieden op lange termijn. Nog jaren zullen menselijke en financiële middelen moeten worden aangesproken zodat Haïti letterlijk uit het puin kan herrijzen en er een einde komt aan tientallen jaren van extreme armoede en ongelijkheid. Terwijl voor de aardschok 47% van de bevolking geen beroep kon doen op de gezondheidszorg, is die nu voor bijna iedereen toegankelijk.

Meer weten:
Bilan van de hulp na 2 jaar
Bilan van de hulp na 6 maanden

“HAITI LAVI 12-12” IN BELGIË:

Die oproep kon op heel wat steun rekenen van het Belgische publiek, overheden, media en bedrijven. Via deze oproep en dankzij een enorme mediasteun kwamen bijna 1.000 acties tot stand. Artiesten hebben zich in een recordtempo verenigd voor een uniek galaconcert in de Brusselse Bozar op maandag 15 februari met de steun van Bozar en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Rond Het Golden Symphonic Orchestra en Helmut Lotti schaarden zich een reeks artiesten: Toots Thielemans, Marlène Dorcena, Will Tura, Soulsister, Zap Mama, Novastar, Tom Helsen en Isabelle Kabatu…

Meer weten:
Spot Haiti Lavi 1212
Spot galaconcert

RESULTATEN:

Het Consortium 12-12 en de vijf leden samen hebben in totaal 25.886.356 € ingezameld voor de hulpverlening aan Haïti, dit is op twee na het hoogste resultaat sinds 1985. Gemiddeld wordt meer dan 90% van het netto beschikbaar inkomen besteed voor hulpverlening op het terrein

Meer weten:
Gecoördineerd financieel en narratief verslag over 2010 van het Consortium 12-12 en van haar leden