menu

COVID 12-12

Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

Doe een gift via overschrijving:
BE19 0000 0000 1212

Of online :

Ik doe een gift

Pakistan 12-12

pakistan-overstromingen-1212

“Achter de onzichtbare tralies van Jail City… “
13/09/2010

“Het verhaal dat ik je ga vertellen is dat van meer dan een miljoen kinderen in de provincie Sindh. Tegelijkertijd ook het verhaal van zes miljoen ouders, grote broers, grote zussen,… En dit enkel in de streek van Thatta, die we deze morgen mochten bezoeken. Die onder water gelopen streek is even groot als twee Belgische provincies. Velen onder hen zijn alles kwijtgeraakt in het water, velen hebben gewacht op hulp die er nooit is gekomen en zijn vervolgens op de vlucht geslagen. Ironie van het lot. Hier in Thatta zijn de vluchtelingen massaal samengekomen rondom en zelfs binnen de muren van de gevangenis in opbouw. Niet in een rij. Na de eerste geïmproviseerde kampen zijn er steeds meer tenten bijgekomen op een oppervlakte van enkele vierkante kilometer. Er zijn er momenteel meer dan 6.000. Er worden er nog meer verwacht de komende dagen. De plaats heet vanaf nu Jail City…
De communicatie is niet altijd evident, maar enkele gebaren zijn voldoende om elkaar te begrijpen. De honger is overal. De zoektocht naar drinkbaar water een uitdaging voor allen. De hitte is enorm: de stof van de tent is wel heel dun om voldoende bescherming te bieden. Ook het weinige vee dat gered kon worden van de overstromingen ziet af. LHDP, partner van Oxfam Solidariteit, levert buitengewoon werk door het water te zuiveren en het uit te delen. UNICEF zorgt voor een beetje ontspanning en tovert een glimlach op het gezicht van de kinderen in het kamp wanneer ze de poppenkast zien die hen leert hoe ze voor een goede hygiëne kunnen zorgen. De ploeg van Dokters van de Wereld zorgt ervoor dat de meest kwetsbaren niet achterblijven… Het antwoord is dus ja: ja, de hulp en de humanitaire medewerkers zijn aanwezig. Wat we niet weten is: voor hoe lang?
Het is onmogelijk te zeggen hoe lang deze kinderen nog in de geïmproviseerde kampen zullen moeten blijven, hoe lang ze nog zullen zwerven langs de wegen op zoek naar hulp die niet in voldoende mate komt, het is onmogelijk om te zeggen wat er met hen zal gebeuren als die hulp nooit komt…”