menu

Consortium 12-12

Optimaliseren van middelen en mogelijkheden tot snelle en efficiënte hulpverlening

Nieuws

Nieuwe directeur bij Consortium 12-12
21/06/2018

Op 1 augustus heeft Axel Vande veegaete officieel de directie overgenomen bij het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties, beter bekend als Consortium 12-12, in de plaats van Erik Todts die op 1 september zijn pensioen opneemt.

Axel Vande veegaete vervulde, als jong ingenieur tropische landbouw, diverse logistieke en technische missies in Somalië, Angola, Soedan en Eritrea. In 1980 vertrok hij trouwens naar Somalië als eerste hulpverlener van het toen pas opgerichte Noodhulpconsortium.

“Daarmee is de cirkel rond”, zegt Axel Vande veegaete, “en ik moet bekennen dat terugkomen waar ik bijna 40 jaar geleden begonnen ben, mij niet onberoerd laat.”

Vanaf 1984 heeft hij zijn volledige loopbaan doorlopen in het veld en in de humanitaire diensten voor het Rode Kruis, zowel op nationaal, Europees als internationaal vlak, meestal in leidinggevende functies.
Met de aanwerving van Axel Vande veegaete (62), heeft de Raad van Bestuur van Consortium 12-12 gekozen voor verdere consolidering van de samenwerking tussen de 7 lidorganisaties, van de kwaliteit van de programma’s en van de transparantie van werking en financiering. De aanwerving van een communicatiemedewerker (na de zomer) moet bijdragen tot verbreding, modernisering en optimalisering van het fondsenwervingsmodel.

“De keuze voor Axel Vande veegaete betekent dat ik met het volste vertrouwen vertrek”, zegt Erik Todts, uittredend directeur van Consortium 12-12. “Wij kennen mekaar immers bijna even lang als het Consortium bestaat en Axel is goed vertrouwd met de werking en eigenheid van Consortium 12-12.”

Erik Todts was, als vertegenwoordiger van Oxfam-Solidariteit (toen nog Oxfam-België), sedert 1984 betrokken bij het Noodhulpconsortium en bij de meer dan 25 gezamenlijke campagnes die de voorbije 34 jaar werden opgezet. Vanaf 2004-2005 nam hij de feitelijke leiding op van het samenwerkingsverband, coördineerde hij de actie “Tsunami 12-12” en werd hij gezicht en woordvoerder van “12-12”. Hij lag in 2005 mee aan de basis van de zelfstandige rechtspersoon ‘vzw Consortium 12-12’, waarvan hij een jaar later voorzitter werd en in 2014 directeur.

Axel Vande veegaete is in dienst getreden op 1 juli en heeft formeel de directie overgenomen op 1 augustus. Erik Todts blijft aan boord tot 31 augustus.

Op het adres van de zetel van Consortium 12-12 vzw (Liefdadigheidsstraat 43B in St-Joost-ten-Node), is sedert juli een volwaardig centraal secretariaat gevestigd.