menu

Consortium 12-12

Optimaliseren van middelen en mogelijkheden tot snelle en efficiënte hulpverlening

Nieuws

© Oxfam

Noodhulp boekt elke dag vooruitgang
10/10/2018

Sinds de aardbeving en tsunami leveren de lidorganisaties van het Consortium 12-12 grote inspanningen om de lokale bevolking de gevolgen van deze natuurrampen te helpen overkomen.

Een prioriteit, in het bijzonder voor Oxfam en het Rode Kruis, blijft de installatie van sanitaire voorzieningen en de waterbevoorrading. De sanitaire voorzieningen omvatten bijvoorbeeld tanks met grote capaciteit voor zuiver water en “tapstands”. Zuiver water is essentieel voor de dagelijkse behoeften. Zonder toegang tot proper water, verspreiden ziekten zich aan hoge snelheid. Ziekten, zoals diarree, treffen mensen -die door de zeer moeilijke leefomstandigheden reeds verzwakt zijn- harder.

De directrice van Oxfam International, Winnie Binyama (derde vanaf links op de foto) is in Makassar aangekomen, op zo’n 77 km van Palu. Ze overziet in deze foto het overladen van een lading higiënekits.

© Oxfam

 

Het noodhulp-team van Handicap International in Indonesië zet zich in om de meest pertinente hulp te bieden aan de slachtoffers. Voor hen is de meest urgente hulp het geven van medische verzorging aan gewonden. Dan volgt de preventie van ziekten die zich sneller verspreiden door het tekort aan zuiver water: diarree, ademhalingsproblemen, enzoverder. Tot slot bieden ze ook materiele hulp, zoals krukken of overlevingskits om in de basisbehoeften te voorzien van de gewonden.

Plan International voorziet om binnenkort 10.000 gezinnen te helpen. De ngo, reeds lang in de getroffen regio verankerd, verdeelde ondertussen schuilplaatsen, water en dekens aan een honderdtal families. Deze gezinnen komen uit de regio’s Palu, Sigi en Donggala, waar de overheid nog geen distributie heeft geboden. Op donderdag komen 1.000 hygiënepakketten en 1.000 onderdakkits aan in Palu voor verdere distributie. Bovendien organiseren humanitaire werkers recreatieve activiteiten voor de kinderen in vijf vluchtelingenkampen. Kinderen hebben vrije speeltijd nodig om het trauma van de ramp geleidelijk te kunnen overwinnen.

© Plan International

 

Plan International gaat haar beschermingsoperaties verder uitbreiden in het rampgebied, met name voor weeskinderen, meisjes en kinderen die gescheiden zijn van hun familie. Dit is essentieel werk  waar de teams van UNICEF op dit moment eveneens veel energie in steken.

 

Om hun projecten tot een goed einde te brengen, werken onze leden nauw samen hun lokale partners.