menu

Consortium 12-12

Optimaliseren van middelen en mogelijkheden tot snelle en efficiënte hulpverlening

Nieuws

Een behandeling van vijf weken bracht Salim terug op krachten. © UNICEF

Hongersnood 12-12, 6 maanden later: het ergste vermeden maar noden blijven groot
14/09/2017

Dankzij een snelle mobilisatie van de internationale gemeenschap, werd de hongersnood gestopt in Zuid-Soedan en vermeden in Somalië, Nigeria en Jemen. De oproep van ‘Hongersnood 12-12’ heeft toegelaten om op zes maanden tijd ruim € 12 miljoen in te zamelen voor de slachtoffers van deze bijzonder ernstige voedselcrisis.
Deze vrijgevigheid gaf de leden van Consortium 12-12 de mogelijkheid om een groot aantal mensenlevens te redden. Niettemin blijven de noden enorm, vooral daar waar cholera en geweld huis houden, soms nog erger dan voordien.

Op 14 maart 2017 lanceerde Consortium 12-12 een nationale oproep ten voordele van 20 miljoen mensen die met ernstige ondervoeding bedreigd waren in Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen. Daarmee vervoegde het de internationale gemeenschap die in actie kwam om de ergste humanitaire ramp sedert 1945 vooralsnog te vermijden.
Vandaag, 6 maand later, werd € 12,25 miljoen ingezameld, waarvan bijna € 10 miljoen op de gemeenschappelijke rekening BE19 0000 0000 1212. Daarmee konden de humanitaire organisaties voedselhulp bieden, nutritionele en medische hulp, naast toegang tot drinkbaar water, onderwijs en bescherming van de zwakste groepen. “Wij mogen tevreden zijn over deze eerste resultaten” zegt Erik Todts, directeur van Consortium 12-12. “De hongersnood in Zuid-Soedan werd stopgezet en in andere landen is het zover niet gekomen. Toch blijven de noden enorm, zowel vanwege de omvang van de crisis als vanwege andere factoren die elke humanitaire actie bemoeilijken.”

Ook onze oproep bracht mensen in beweging. Meer dan 100 benefietacties tvv. Hongersnood 12-12 werden opgezet, waarvan sommige nog niet zijn afgelopen. De actie van Ancienne Belgique is tot op heden de meest succesvolle: het voorlopig resultaat van vrijwillige bijdragen, bekergeld en Boterhammen in het Park bedraagt nu al meer dan € 22.000 (de actie loopt tot eind november).

In de getroffen landen zijn nog steeds 17,5 miljoen mensen met ernstige ondervoeding bedreigd. Gebrek aan drinkbaar water en de slechte sanitaire omstandigheden van mensen op de vlucht, liggen aan de basis van cholera-epidemieën. In Jemen zijn meer dan 600.000 mensen besmet en vielen er al bijna 2.000 doden ten gevolge van de ziekte. Nog in Jemen maakt het gewelddadig conflict hulpverlening bijna onmogelijk. De basisvoorzieningen en gezondheidsdiensten zijn ingestort; de markten zijn weggeveegd door de oorlog. Tweederde van de bevolking heeft geen drinkwater. En daarbovenop was het regenseizoen niet voldoende om de landbouw te laten hernemen.

De ledenorganisaties van Consortium 12-12 proberen op deze uitdagingen een antwoord te geven door een aantal acties op het terrein, die wellicht nog zullen doorgaan gedurende tenminste 15 maanden. De organisaties waken erover om complementariteit en continuïteit te verzekeren tussen de noodhulpacties en acties op langere termijn, die de weerbaarheid van de bevolking kunnen verhogen.

-> Meer info over de acties die konden uitgevoerd worden met het totaal van middelen dat de organisaties konden inzamelen

-> Hier in PDF een tabel met lopende programma’s, uitgevoerd met fondsen van ‘Hongersnood 12-12’