menu

Consortium 12-12

Optimaliseren van middelen en mogelijkheden tot snelle en efficiënte hulpverlening

Nieuws

© UNICEF/Veska

Ence lacht weer, met dank aan ‘de tent’
20/10/2018

Yudah (11) houdt de arm van zijn zusje Ence (6) stevig vast. Ze zijn op weg naar hun hutje, waarin ze wonen sinds de aardbevingen van 28 september op Sulawesi. Hun huis en dat van alle andere inwoners van het dorpje Petobo zijn verzwolgen door de modderige aarde.

© UNICEF/Veska

 

“Ence huilt zichzelf nog steeds in slaap”, vertelt mevrouw Heriyanti, de moeder van de kinderen. “Ze is nog steeds bang, maar sinds ze de tent bezoekt, lacht ze ook weer.” Met ‘de tent’ bedoelt mevrouw Heriyanti de Happy Child Space, een plek waar kinderen deskundige hulp krijgen bij het verwerken van alle gebeurtenissen. Op het eiland staan meer van deze tenten, waar door UNICEF en de Indonesische overheid getrainde sociaal werkers kinderen veilige havens bieden.

Yudah en Ence verloren elkaar tijdens de aardbeving uit het oog. Ence en haar moeder renden voor hun leven, terwijl Yudah door een oom werd gered. Ze vonden elkaar terug op de plek waar alle inmiddels dakloze dorpelingen bij elkaar kwamen. Veel andere kinderen op Sulawesi zijn nog steeds op zoek naar hun familie, of omgekeerd. UNICEF doet zijn uiterste best om hun familie op te sporen, maar het is een moeilijke klus. Tot nu toe zijn vier kinderen met familieleden herenigd. Ook het Indonesische Rode Kruis herenigt via Restoring Family Links familieleden die mekaar in de chaos van de ramp uit het oog zijn verloren.

 

Menselijk magneetje

Dat Ence weer lacht dankzij de sociaal werkers in de Happy Child Space, is een goed teken. Yudah wijkt als een menselijk magneetje niet van haar zijde. In de tent ruilt hij zijn plek met andere kinderen, zodat hij vlak naast haar kan zitten. “Dat moet van mijn moeder”, zegt hij. En intussen zingt en speelt hij, net als Ence. Het helpt om even de ellende buiten te vergeten.

© UNICEF/Wilander

 

Naast UNICEF is ook Plan International actief in Indonesië met betrekking tot de bescherming van kinderen en andere kwetsbare groepen. Onze andere lidorganisaties voorzien in de opvangkampen recreatieve activiteiten, spelletjes en gespreksmomenten om de kinderen te helpen bij de verwerking van het trauma.