menu

Consortium 12-12

Steun de slachtoffers van cycloon Idai. Doe een gift aan een van onze lidorganisaties.

Geef nu

Indonesië 12-12

© Benjamin Suomela/Fins Rode Kruis

Rosnawati: “Die naschokken maken me zo nerveus!”
24/10/2018

Rosnawati en haar ouders, Ernawati en Iwan Susanto, zijn erin geslaagd de heuvel achter het huis van hun buren op te lopen voor de tsunami in hun wijk toesloeg.

© Benjamin Suomela/Fins Rode Kruis

 

Grootmoeders raad

“Mijn grootmoeder zei me altijd dat als er een aardbeving plaatsvindt, we zo snel mogelijk naar hoger gelegen gebied moeten rennen”, vertelt Rosnawati. Haar huis werd verwoest tijdens de aardbevingen en de daaropvolgende vloedgolf. Samen met haar ouders kon Rosnawati ook haar grootmoeder van 90 jaar bovenaan de heuvel krijgen. Daar bleven ze een week, tot ze zich weer veilig genoeg voelden om naar hun vernielde huis terug te keren.

“De naschokken maken me heel nerveus”, vertelt Rosnawati. Ze loopt op haar blote voeten met haar zoontje op de arm op en over de restanten van haar huis. De voorbije twintig jaar heeft ze hier met haar familie gewoond.

© Benjamin Suomela/Fins Rode Kruis

 

Dichte buren

“Maar nu blijft er niets meer over”, zegt de 60-jarige oude moeder van Rosnawati. “We mogen gelukkig in een klein kamertje van het huis van onze buren wonen.”

De lokale partners van de leden van het Consortium 12-12, waaronder het Indonesische Rode Kruis, reageren op de noodsituatie sinds de aardbeving op 28 september 2018. Ze stellen alles in het werk om de plaatselijke bevolking te helpen bij de heropbouw van hun leven. In Palu kunnen de 600 aanwezige vrijwilligers stilaan op heropbouw beginnen focussen. Ze verdelen nog steeds belangrijke producten zoals dekens en slaapmatjes, voorzien medische zorgen, helpen de mensen omgaan met het opgelopen trauma en zoeken naar vermiste familieleden via de dienst Restoring Family Links.