menu

COVID 12-12

Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

Doe een gift via overschrijving:
BE19 0000 0000 1212

Of online :

Ik doe een gift

Nieuws

nepal-aardbeving-1212
Nepal, oktober 2015 Batese. Een half jaar na de desastreuze aardbeving van 25 april 2015, ligt de regio nog altijd in puin. De dorpschool was zwaar geraakt en wordt afgebroken. De NGO Plan heeft een programma opgezet 'cash for work' dat slachtoffers aan het werk zet om de heropbouw van het dorp op te starten.

Consortium 12-12 blikt terug op 6 maanden hulpverlening
22/10/2015

Consortium 12-12 blikt terug op de hulpverlening van de voorbije zes maanden. “De hulporganisaties waren vaak al jaren actief in Nepal en dus goed voorbereid. De noodhulpacties zijn dan ook behoorlijk vlot verlopen en de middelen efficiënt besteed, ondanks enorme logistieke problemen”, zegt Erik Todts, directeur van het Consortium 1212 (het samenwerkingsverband van Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België).

“Mensen, die hun huis hebben verloren, hadden tijdens de moesson een tijdelijk dak boven hun hoofd”, getuigt Wendy Huyghe, die vorige week namens Consortium 12-12 ter plekke was. “Er zijn medische posten in de ergst getroffen gebieden opgezet. Voedsel en medicijnen werden per helikopter of met sherpa’s naar afgelegen zones gebracht. Kinderen hebben psychologische begeleiding gekregen, zuiver water heeft belet dat er ziektes uitbraken, medische zorg voorkwam dat mensen blijvende letsels overhielden, en boeren hebben dankzij de hulpacties op tijd kunnen zaaien, waardoor geen oogst verloren ging. Dit was onder meer mogelijk dankzij de vrijgevigheid van de Belgische bevolking.”

Cruciale fase

Maar Consortium 12-12 maakt zich – net als de andere humanitaire organisaties ter plaatse – zorgen om wat voor de deur staat. “Dit is een cruciale fase. De moesson, met veel grondverschuivingen, is voorbij. Het aantal naschokken is fel verminderd. Dit is het uitgelezen moment voor de Nepalezen om het puin van de aardbeving verder te ruimen en hun voorlopige tent te ruilen voor een permanente woonst die bestand is tegen de winter in de Himalaya. In de dorpen in Sindupalchowk, waar 90% van de huizen werd vernield, zakt de temperatuur over een tweetal maanden onder het vriespunt”, zegt Huyghe.

Maar die vitale versnelling komt er voorlopig niet. Dit is deels het gevolg van onrust aan de grens met India, wat drie weken geleden leidde tot de stopzetting van alle transport naar Nepal. “Veel bouwmateriaal en voorraden medicijnen blijven voorlopig geblokkeerd aan de grens. Door het gebrek aan brandstof moeten hulporganisaties een deel van de activiteiten afbouwen of moeilijke keuzes maken: houden we ons ziekenhuis draaiende of zetten we de heropbouwprojecten voort? Benzine vinden is aartsmoeilijk, waardoor personeel niet meer op het werk raakt en de verplaatsingen naar afgelegen gebieden beperkt zijn. En net daar zijn de noden het hoogst.”

“Daarnaast zijn er vertragingen in de zogenaamde ‘reconstructiewet’ die moet bepalen hoe de overheid de mensen die hun huis verloren, zal vergoeden. Hierdoor wacht de bevolking met de heropbouw van de huizen. Het belangrijkste is nochtans dat de hulporganisaties nu snel en goed hun werk kunnen doen en de Nepalezen hun huis kunnen helpen heropbouwen, zodat ze klaar zijn voor de winter”, zegt Wendy Huyghe.

Alle zes de leden van Consortium 12-12 blijven in Nepal om hun humanitaire programma’s verder te zetten, desgevallend aangepast aan de wijzigingen van de toestand en van de behoeften.