menu

COVID 12-12

Samen helpen we de coronaslachtoffers in ontwikkelingslanden.

Doe een gift via overschrijving:
BE19 0000 0000 1212

Of online :

Ik doe een gift

Nieuws

nepal-aardebeving-plan-belgie

Aardbeving in Nepal: “Dagen vol angst en onzekerheid”
04/05/2015

Manuela Varrasso, communication manager Plan België, was op het moment van de aardbeving in Nepal. Samen met fotojournaliste Lieve Blancquaert was ze er een reportage over kindhuwelijken aan het inblikken. Toen ze een vrouwengroep bezochten, begon de aarde plots te beven. In haar emotioneel ooggetuigenverslag beschrijft ze de “dagen vol angst en onzekerheid”.

“Afgelopen zaterdag waren we met een productieploeg van de televisie op bezoek in een klein dorpje. Omringd door veertig zwangere vrouwen in prachtig gekleurde gewaden luisterden we naar een gezondheidswerkster die tips gaf over zwangerschap, bevalling en de zorg voor een pasgeboren baby. Op de vraag wie van de vrouwen minderjarig was op haar huwelijksdag, gingen bijna alle handen omhoog…
Aardbeving!
De sfeer was vrolijk, ondanks de schrijnende omstandigheden waarin de ongeletterde vrouwen leven. Terwijl we gezellig zaten te praten bij een kopje thee, riep één van de vrouwen plots: aardbeving!”
“We renden als de bliksem naar de kleine binnenplaats en voelden de grond bewegen onder onze voeten. Een onwezenlijk gevoel. Elektriciteitsdraden zwiepten heen en weer, het water in de plassen spatte in het rond, onze auto’s begonnen vanzelf te rijden.”
“De dorpsbewoners verzamelden hand in hand in het midden van de weg om zich te beschermen tegen vallende palen en instortende huizen. Een kwartier later: opnieuw een schok, net zo krachtig als de eerste. We stonden te trillen op onze benen.”
Zware naschokken
“Telefoneren was meteen compleet onmogelijk. ’s Avonds sliepen we onder de blote hemel. Binnen slapen was te gevaarlijk. Het risico op instorting is te groot bij zware naschokken. De voorbije twee dagen brachten we door in angst, stress, onzekerheid, chaos, geruchten en slapeloosheid.”
“Hoewel we ver van het epicentrum verwijderd waren, zagen we ook hier het verwoestende effect van de aardbeving. Twee mensen overleefden het niet, en een zeventigtal gebouwen ging tegen de vlakte. Heel wat andere gebouwen liepen aanzienlijke schade op.”