Nu ingrijpen om de ellende voor kinderen in de Sahel te stoppen, zegt UNICEF

06 april 2012

De alarmerende situatie van ondervoeding in de Sahel bedreigt minstens één miljoen kinderlevens. UNICEF Directeur Anthony Lake, die op bezoek is in de regio, roept humanitaire organisaties op tot een noodactie om de crisis te stoppen en de vicieuze cirkel van ellende te doorbreken. De tijd dringt en er is dringend nood aan hulp om levens in de Sahel te redden. UNICEF heeft samen met de overheid en partners in de getroffen landen hulpplannen opgezet zoals interventies voor voedsel, gezondheid, water, onderwijs, bescherming enzovoort. Het verzamelen van de nodige fondsen hiervoor blijft een grote uitdaging.

Nu ingrijpen om de ellende voor kinderen in de Sahel te stoppen, zegt UNICEF

“De regio is altijd gevoelig geweest voor crisissen. Families en hun kinderen waren het slachtoffer van ernstige droogte in 2010 en 2005. Stijgende voedselprijzen, slechte oogst en honderdduizenden ontheemden doen de onzekerheid in vele landen nog toenemen”, zei Lake tijdens een bezoek in het westen van Tsjaad.

“Het wordt steeds moelijker voor kinderen om zich te verweren tegen ziektes zoals polio, mazelen, hersenvliesontsteking en cholera”, voegde hij er aan toe. “De mensen in de Sahel staan voor een grote bedreiging met meer dan één miljoen kinderen in gevaar.”

Ter voorbereiding heeft UNICEF voedingsspecialisten gerekruteerd en honderden voedingsherstelcentra opgezet in alle acht landen van de Sahel waar ongeveer 15 miljoen mensen getroffen worden door de droogte. In januari en februari werden tienduizenden kinderen behandeld voor acute ernstige ondervoeding in gezondheidscentra. Deze lopen snel vol tijdens de start van het ’magere seizoen’ dat traditioneel de slechtste tijd van het jaar is.

In samenwerking met het ministerie van onderwijs heeft UNICEF Tsjaad 261 voedingsherstelcentra opgezet. Bovendien zijn er plannen om het aantal te verdubbelen in de komende twee maanden. Tsjaad telt het hoogste aantal gevallen van polio in Afrika en na Pakistan ook wereldwijd. Daarbovenop moet Tsjaad momenteel afrekenen met een uitbraak van hersenvliesontsteking.

UNICEF beschouwt de huidige crisis als een kans om de oorzaken van chronische ondervoeding in de Sahel aan te pakken door de overheden en gemeenschappen te helpen met het opbouwen van een goed gezondheidssysteem, sociale diensten en sociale bescherming, en door het steunen van een duurzame omgeving en gedragsverandering.

In december 2011 werd er alarm geslagen voor de dreigende voedselcrisis in de Sahel maar het antwoord voldeed niet aan de noden.

Eerder deze week startte UNICEF wereldwijd een actie op sociale media om aandacht en steun te vragen voor de Sahel. Onder de slogan “SOUND THE ALARM - #SahelNOW” werden duizenden Tweets verstuurd door alle UNICEF kantoren, medewerkers in de Sahel en celebrities zoals Shakira en Mia Farrow. UNICEF heeft bijna de helft van de nodige 120 miljoen dollar aan fondsen verzameld.

De structurele oorzaken van chronische ondervoeding in de Sahel moeten worden aangepakt. Daarvoor is voor iedereen een betere toegang noodzakelijk tot duurzame basisvoorzieningen als gezondheidszorg, water en onderwijs.

“Dit gaat niet enkel over het redden van levens vandaag. Het gaat om het voorkomen van nieuwe noodsituaties in de toekomst aan de hand van de juiste voeding, speciaal voor kinderen onder de drie jaar. Het gaat ook om het versterken van stevige gezondheidssystemen zodat we andere noodsituaties kunnen voorkomen en mensen niet in voedselcentra moeten belanden”, zei Lake.

“Het gaat om landen met een moeilijk klimaat en geografie. Ze hebben hulp nodig tijdens en ook na deze crisis”, zei hij.

Giften ter ondersteuning van de UNICEF hulp in de Sahel regio zijn welkom op BE 31 0000 0000 5555 (BIC: BPOTBEB1), met vermelding “Sahel” of online via www.unicef.be/noodhulpsahel

Volg de actie van UNICEF op Twitter ( #SahelNOW en @UNICEFBelgië) en Facebook www.unicef.be/facebook

IBAN: BE19 0000 0000 1212 | BIC: BPOT BE B1 | Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties vzw | Liefdadigheidsstraat 43, 1210 Brussel